Hlavní obsah

Volejbalová federace FIVB potvrdila pravidlo o cizinecké kvótě

LAUSANNE

Vedení mezinárodní volejbalové federace FIVB v pondělí schválilo kontroverzní návrh, podle nějž mohou být od sezóny 2010/11 v každém klubu při utkání současně na dvorci maximálně tři cizinci. Původně přitom federace chtěla omezit jejich počet dokonce jen na dva, nakonec však přidání třetího zahraničního hráče ponechala na rozhodnutí národních svazů.

Článek

Volejbal se tak přidal po bok fotbalu, jehož šéf Sepp Blatter hodlá zavést podobné pravidlo 6+5, tedy sestavu s minimálně šesti hráči ze země, do které klub patří. V minulém týdnu však toto omezení kritizoval Evropský parlament, který odmítl jakoukoli diskriminaci na základě národnosti.

Oba sporty se odvolávají na ochranu talentů a zachování národní identity klubů. Volejbaloví funkcionáři dnes po jednání v Lausanne uvedli, že přijetí nového pravidla bylo nezbytné, předseda FIVB Rubén Acosta dokonce hovořil o "historickém rozhodnutí"; podle nich totiž zamezí finančně silným klubům skupovat špičkové světové hráče.

Návrh musí schválit kongres FIVB v Dubaji

"Budeme bojovat proti jakémukoli vměšování EU. Jde o limit hráčů na hřišti, nikoli o počet zahraničních volejbalistů, které mohou mít kluby pod smlouvou," uvedl Acosta. Návrh správní rady nicméně ještě musí schválit červnový kongres FIVB v Dubaji.

Nové pravidlo by poznamenalo také domácí extraligu a mělo by dopad i na angažmá českých volejbalistů v zahraničních soutěžích. Od poloviny 90. let, kdy ve fotbale vyvrcholil takzvaný Bosmanův případ, byly totiž počty cizinců v klubech uvolňovány. Především uvnitř zemí EU padly v rámci volného pohybu pracovních sil veškeré limity.

Český volejbal zrušil jakákoli omezení v roce 2006. Největší zastoupení v tuzemských klubech mají Slováci, diváky však lákají i posily z dalších evropských zemí, Ameriky či Austrálie.

Reklama