Hlavní obsah

Basketbalový mistr světa Garbajosa skončil i kvůli OH v Torontu

TORONTO

Basketbalový mistr světa a vicemistr Evropy Jorge Garbajosa ukončil angažmá v Torontu a bude volný pro španělskou reprezentaci na olympijských hrách. Třicetiletý křídelní hráč se s kanadským klubem dohodl na ukončení smlouvy, která byla platná až do příštího roku a zaručovala mu v nadcházející sezoně příjem 4,25 miliónu dolarů.

Článek

Jako hráč Raptors by Garbajosa neměl šanci v Pekingu hrát, protože klub jej nehodlal pustit vzhledem ke sporu se španělskou federací. Ten se táhne od podzimu kvůli nezaplacené pojistce. Podle agentury Reuters zámořský klub v březnu Španěly dokonce zažaloval.

Garbajosa si totiž vloni v březnu zlomil nohu a vážným zraněním pro něj skončila jeho nováčkovská sezóna v NBA. V září pak proti vůli Raptors a jen po příslibu zaplacení miliónové pojistky od svazu odehrál mistrovství Evropy, ačkoliv se stále ještě z úrazu zotavoval. A v nové sezóně NBA pak odehrál jen sedm zápasů, než podle všeho s nedostatečně doléčeným zraněním musel na operaci znamenající znovu konec sezóny.

"Všichni jsme podepsali dohodu - klub, federace, pojišťovací společnost a já. To mi otevírá dveře na olympijské hry," řekl Garbajosa španělským médiím. "Byl to těžký a emocionální proces, než jsme dospěli k tomu, že rozchod bude pro obě strany to nejlepší," řekl generální manažer Toronta Bryan Colangelo.

Ve zhruba podobných potížích jako Garbajosa před loňským ME se ocitl před olympiádou i Argentinec Manu Ginobili. Jeho start v Pekingu, kde Argentina bude obhajovat zlato, se příliš nelíbí San Antoniu, protože hvězdný rozehrávač si momentálně léčí zraněný kotník. Čeká jej kvůli tomu skoro měsíční pauza a trenér Spurs Gregg Popovich je přesvědčen, že Ginobili by se měl startu vzdát. "Měl by svoje zdraví brát vážně," uvedl kouč exmistrovského týmu.

Reklama

Související témata: