Hlavní obsah

Volejbaloví funkcionáři zvažují další změny pravidel

RIO DE JANEIRO

Mezinárodní volejbalová federace FIVB zvažuje další změny pravidel, které by zatraktivnily hru zejména pro televizní diváky. Podle vyjádření místopředsedy Wej Ťi-čunga, který po červnové rezignaci Rubéna Acosty federaci vede, se možná sníží tlak vzduchu v míči, což pomůže obraně. Menší by mohl být také počet střídání.

Článek

"Zkoumali jsme možnosti, jak učinit volejbal atraktivnějším. A pro diváky bude hra rozhodně zajímavější hlavně při delších výměnách," uvedl Wej Ťi-čung pro brazilská média po nedělním finále Světové ligy v Riu de Janeiro.

FIVB podle něho v září rozhodne, zda se bude volejbal hrát o něco méně nahuštěnými míči. K podobnému kroku přitom federace sáhla už v roce 1996, kdy se tlak po vzoru plážového volejbalu snížil z původních 0,4 na 0,3 atmosféry.

Další změnou by pak podle čínského funkcionáře mohlo být omezení počtu střídání, které by zkrátilo dobu, po kterou se na dvorci nic neděje.

Volejbalová federace sáhla v poslední době k razantním úpravám pravidel už několikrát. Revolučními změnami bylo například počítání bodů bez tradičních ztrát, možnost odbití míče nohou nebo zavedení libera, specialisty na hru v obraně.

Reklama