Hlavní obsah

Hartigová: Selhaly jsme především ve střelbě

Pokud se české basketbalistky chtěly v úterním čtvrtfinále vyhnout prozatím suverénní Austrálii, musely v neděli porazit Čínu minimálně o dvanáct bodů. Na palubovce v Pekingu byl ale vidět poměrně jednoznačný zápas, svěřenkyně trenéra Bobrovského na domácí reprezentantky nestačily. „Největší rozdíl byl jednoznačně ve střelbě, v té jsme totálně selhaly,“ přiznala po zápase Michaela Hartigová.

Článek

Na lepší umístění ve skupině jste potřebovaly Číňanky výrazně porazit, nebo vám o výhru už nešlo a šetřily jste síly na čtvrtfinále?

Postup jsme sice měly jistý, ale chtěly jsme vyhrát. O tom není pochyb. O žádné šetření nešlo. Utkání se ale od prvních sekund vyvíjelo pro Číňanky a my jsme si tím nedokázaly nic udělat.

V čem byl mezi oběma týmy největší rozdíl?

Jednoznačně ve střelbě, v té jsme totálně selhaly. Číňankám vycházela až neuvěřitelně. Do koše jim padlo všechno, co na něj vyslaly. My jsme se naopak trápily a spousta slibných míčů se odrazila od obroučky na nesprávnou stranu. Hned po první čtvrtině nám výrazně bodově utekly a náskok dokázaly nejen uhlídat, ale ještě ho zvyšovaly. Naše zakončení se nezlepšilo natolik, abychom měly šanci na zvrat.

Dá se během zápasu dělat něco pro zlepšení koncovky?

Lépe mířit a přesněji střílet, jenže to se lehko říká. Soupeřky nám klid nedaly. Když to tam pak při utkání nepadá, tak s tím prostě nic neuděláte. Jen se trápíte.

Číňanky hrály zejména pod svým košem hodně tvrdě, někdy až za hranicí, což rozhodčí ne vždy trestaly...

Dá se to tak říct, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Basketbal je rok od roku tvrdší a pokud se chceme prosadit, musíme se s tvrdostí soupeřek vyrovnat. To je jeden ze základních předpokladů. V tvrdosti Číňanek důvod naší porážky nehledejme.

Teď vás ve čtvrtfinále čekají favorizované Australanky. Je vůbec nějaká šance proti nim uspět?Bude to velice těžké utkání. Po Spojených státech jsou druhými favoritkami na zlato. Proti Australankám nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Určitě to předem nevzdáme.

Reklama