Hlavní obsah

Volejbalisté narazí v kvalifikaci MS na Finsko, ženy na Bulharsko

TURÍN

Čeští volejbalisté se v druhém ze tří kol kvalifikace mistrovství světa 2010 utkají v květnu v Liberci s Finskem, Ukrajinou, Belgií a vítězem skupiny z prvního kola. České reprezentantky vstoupí do kvalifikace v téže fázi, v Brně budou hrát proti Bulharsku, Rumunsku, Albánii a vítězi prvního kola. Rozhodlo o tom pondělní losování v Turíně.

Foto: FIVB

Čeští volejbalisté - ilustrační foto.

Článek

Závěrečný turnaj MS mužů se za dva roky uskuteční v Itálii, ženská elita se na podzim 2010 sejde v Japonsku. Vedle pořadatelských zemí mají účast na šampionátu jistou obhájci titulů, tedy Brazilci a Rusky. Dalších 22 týmů vzejde v příštím roce z kvalifikačních zápasů.

V Evropě budou muži i ženy bojovat o osm míst. Kvalifikace je třístupňová, oba české reprezentační výběry byly na základě umístění ve světovém žebříčku nasazeny do květnového druhého kola. Pokud na turnajích v domácím prostředí obsadí jedno ze tří postupových míst, dostanou se do závěrečné fáze, která se uskuteční v létě.

V té by muži narazili na Rusko nebo Bulharsko, ženy na Itálii nebo Srbsko, s nímž se střetnou i na ME 2009. Skupiny v třetím kole kvalifikace budou vesměs čtyřčlenné, první a druhé místo znamená postup na šampionát.

Reklama