Hlavní obsah

Softbal se nechce o návrat na OH ucházet společně s baseballem

Softbal se nespojil s příbuzným baseballem a chce se o návrat do rodiny olympijských sportů ucházet sám. Po čtvrtečním setkání s prezidentem Mezinárodní baseballové federace Harveyem Schillerem to řekl prezident Mezinárodní softbalové federace Don Porter.

Softbalisté v akci

Článek

Softbal byl spolu s baseballem v roce 2005 vyřazen z programu olympijských her 2012 v Londýně, nicméně oba sporty mají možnost usilovat o návrat pod pět kruhů. Spolu s nimi se o zařazení na hry v roce 2016 ucházejí ragby, squash, golf, karate a závody na kolečkových bruslích.

"Nabídli jsme Mezinárodnímu olympijskému výboru sport bez dopingových skandálů a univerzální týmový sport, jenž vyjadřuje hodnoty olympismu," uvedl Porter. Jako jeden z důvodů vyřazení softbalu z her označovali představitelé tohoto sportu fakt, že se "svezl" s dopingovými skandály v baseballu.

Baseballoví šéfové tvrdili, že společnou snahou by stouply šance na návrat obou sportů do olympijské rodiny. Softbalisté však odmítli. "Jsme nezávislý sport a tak to zůstane. Nic proti baseballu, je to skvělý sport," řekl Porter.

Mezinárodní olympijský výbor bude o případném zařazení nových sportů do programu her rozhodovat v říjnu v Kodani, kde se bude volit i organizátor OH 2016.

Reklama