Hlavní obsah

Basketbalistky klíčový souboj s Řeckem v osmifinále ME prohrály

RIGA

České basketbalistky prohrály ve druhém utkání v osmifinálové skupině na mistrovství Evropy v Rize s Řeckem 45:62 a ztratily reálnou šanci na postup do čtvrtfinále. V případě pondělní porážky Řecka se Slovenskem by musely zdolat Polky rozdílem 33 bodů, pak by postoupily na úkor Řecka a Polska. Slovenky si v sobotu zajistily účast ve vyřazovacích bojích výhrou 78:69 nad Lotyšskem.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

České basketbalistky Jana Veselá (vpravo) a Petra Kulichová (vlevo) se snaží odebrat míč Afroditě Kosmaové z Řecka v osmifinálové skupině ME.

Článek

Taktický záměr udržet nejlepší řeckou hráčku Maltsiovou vzal za své už po 11 sekundách hry, kdy se opora USK Praha snadno uvolnila od bránící Veselé a tříbodovým košem poslala soupeřkám vizitku.

"Maltsiová se těžko hlídá, patří mezi top hráčky na šampionátu. Když se uvolní po cloně, tak dokáže přesně vystřelit i dva metry za trojkovou hranicí. Její uvolnění je perfektní. Kromě toho dokáže v případě těsnějšího bránění uvolnit asistencí spoluhráčky. Neubrání ji ani další týmy, kterým nastřílí vždy rovněž přes dvacet bodů," řekl ČTK trenér Milan Veverka. Maltsiová dala za celé utkání pět trojek z osmi pokusů.

Český tým se hned v úvodu ještě na chvíli vzchopil a po koších Vítečkové a Veselé získal poprvé a naposledy náskok 4:3. I když Řekyně také neoplývaly v koncovce přesností, stačily postupně zvyšovat své vedení. Křečovitě hrající české basketbalistky v 7. minutě naposledy vyrovnaly skóre na 10:10, na úspěch ale příliš pomýšlet nemohly. Hlavně proto, že nedokázaly zakončit své útočné kombinace, ztrácely až příliš snadno míče po nepřesnostech v rozehrávce a pod košem proti nejmenšímu týmu šampionátu vůbec neuplatnily svou převahu. Slabším článkem českého týmu byla rozehrávka, kde se nedařilo Bartoňové ani Bednářové.

Hartigová nemohla pro zranění nastoupit

Trenér Veverka postrádal Hartigovou, které se obnovilo zranění zad. Místo ní zaskočila pod košem v základní sestavě Pecková. V obraně Maltsiové české hráčky totálně propadly a za poločas zaznamenala řecká hvězda 16 bodů. Po šňůře devíti bodů získaly Řekyně náskok 30:18 a vidina naděje na postup do čtvrtfinále měla už velké trhliny.

Pomohla důrazná poločasová domluva trenéra Veverky, po níž český tým zlepšil defenzivu a hlavně koncovku. Střeleckými oporami v této fázi byly zejména Veselá s Vítečkovou, které měly hlavní zásluhu, že ve 25. minutě byl stav nerozhodný 34:34 a zápas dostal znovu náboj.

Pouze čtyřbodová ztráta po půlhodině hry vrátila českým hráčkám naději na úspěch. Jenže i tato doutnající jiskřička rychle zhasla. Klidněji a trpělivěji hrající soupeřky využily taktické chyby hodně těžkopádného českého týmu, který ztrácel odvahu k zakončení. Marná byla i snaha trenéra Veverky, který v oddechovým časech burcoval své svěřenkyně k větší odvaze. Takticky hrající Řekyně si udržovaly sedmibodový náskok a naději na podobný zvrat, který se podařil českým reprezentantkám v utkání ve skupině s Ukrajinou, nepřipustily. Matně hrající český tým jim situaci usnadnil, neboť prohrál poslední desetiminutovku vysoko 7:20.

Kouč Veverka litoval chyb

"Škoda, že jsme ještě v poslední čtvrtině udělali tolik chyb a náskok soupeřek se natáhl na sedmnáct bodů. Chtěli jsme zápas zvrátit, ale tolik špatných přihrávek nás o tuto možnost připravilo," poznamenal Veverka. Českým basketbalistkám se nedařila ani střelba z tříbodového území. Z 16 pokusů se trefily jednou pouze Veselá a Pecková. Naprázdno vyšla při pěti střelách za tři body jedna z opor Vítečková, která společně s Peckovou a Veselou strávila na hřišti přes 30 minut.

Podle kouče podal národní tým asi nejhorší výkon na mistrovství Evropy. "V každém předcházejícím utkání jsme měli nějaké dobré okamžiky, tentokrát jsme hráli špatně i v prvním poločase. Po prostřídání nás další hráčky nepozvedly. Škoda, že jsme prohráli tak vysokým rozdílem," dodal Veverka.

Basketbalové mistrovství Evropy žen v Rize:
Osmifinálová skupina E:
Řecko - Česko 62:45 (16:11, 30:22, 42:38)
Nejvíce bodů: Maltsiová 24, Papamichailová a Dimitrakuová po 12 - Veselá 15, Vítečková 12, Pecková 9. Rozhodčí: Maestre (Fr.), Krug (Rus.), Nynäsová (Fin.). Trestné hody: 10/9 - 15/9. Fauly: 13:11. Trojky: 9:2. Doskoky: 38:38. Diváci: 300.
Španělsko - Polsko 67:55 (31:39), Slovensko - Lotyšsko 78:69 (32:36).
Tabulka:
1. Španělsko440271:2168
2. Lotyšsko431290:2457
3. Slovensko431262:2547
4. Řecko413238:2445
5. Polsko413225:2785
6. Česko404209:2584

Reklama

Související témata: