Hlavní obsah

Jedničkou draftu NBA je univerzitní hráč roku Blake Griffin

NEW YORK

Křídelní hráč či pivot Blake Griffin se stal jedničkou draftu NBA. V tradiční volbě talentů do zámořské basketbalové ligy si jej ve čtvrtek v New Yorku vybrali Los Angeles Clippers. Dvacetiletý robustní basketbalista s 206 centimetry a 113 kilogramy byl letos zvolen hráčem roku v univerzitní NCAA, v dresu týmu Oklahoma Sooners dosáhl v uplynulé sezoně průměrů 22,7 bodu a 14,4 doskoku na zápas.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Basketbalista Blake Griffin se stal jedničkou letošního draftu NBA.

Článek

Memphis udělal dvojku draftu z tanzanského pivota a špičkového obranáře Hasheema Thabeeta a jako třetí byl vybrán rozehrávač James Harden, po kterém sáhla Oklahoma City.

Nejvýše postaveným Evropanem byl osmnáctiletý španělský rozehrávač Ricky Rubio, kterého si vybrala Minnesota jako pátého v pořadí. Stal se tak čtvrtým nejvýše postaveným Evropanem na draftu v historii. Dříve byli vybráni jen Ital Andrea Bargnani jako jednička v roce 2006 a jako trojky Srb Darko Miličič v roce 2003 a Španěl Paul Gasol o dva roky dříve.

"Jsem nadšený, že si zahraji NBA. Vždy jsem o tom snil," uvedl velký talent španělského basketbalu a stříbrný olympijský medailista. Již prý i tuší, co ho v Minnesotě čeká. "Je tam velká zima. Moje máma zimu nesnáší," prohlásil s úsměvem.

Rubiův příchod do NBA mohl zkomplikovat jeho současný klub DKV Joventut, který za svou hvězdu žádá odstupné 4,75 milionu eur. Hráč je však připraven v cestě za svým snem odstupné sám zaplatit. "Nyní, když vím, kam půjdu, si promluvím s klubem o tom, co za mě budou chtít. Co bude nezbytné, zaplatím," uvedl Rubio.

Vedle Rubia byli vybráni i další dva hráči ze Španělska, které je úřadujícím mistrem světa. Portland si jako 22. v pořadí vybral Victora Clavera a Denver zvolil jako 34. Sergia Llulla, jehož práva však vzápětí vyměnil s Houstonem. Draftem prošel i Izraelec Omri Casspi, kterého si vybralo Sacramento, a Francouz Rodrigue Beaubois, po kterém sáhla Oklahoma City, ale vyměnila ho do Dallasu.

Reklama