Hlavní obsah

Startující liga basketbalistek nabídne opět napínavé souboje

PRAHA

Příští středu 30. září bude odstartován již 18. ročník Ženské basketbalové ligy. Hlavními favoritkami soutěže budou již tradičně hráčky týmu Frisco Sika Brno, které po třináctileté nadvládě skončily v uplynulé sezóně druhé. Největšími soupeřkami budou jejich letošní přemožitelky, a tedy úřadující mistryně, z klubu ZVVZ USK Praha.

Článek

Hned osmnáct zahraničních hráček se představí v novém ročníku Ženské basketbalové ligy, která bude odstartována poslední zářijový den. Sezóny 2009/2010 se opět zúčastní deset klubů. Tradičními favoritkami soutěže budou úřadující mistryně USK Praha a brněnský tým Frisco Sika Brno, který má nový název. Brňanky v uplynulé sezóně skončily po třináctileté nadvládě na druhém místě, a tak by letos titul chtěly opět získat do svých rukou. K tomu by jim měly pomoci i dvě americké hvězdy Taj McWilliamsová a DeWanna Bonnerová, které v létě družstvo posílily.

Jenže obhajoba titulu je hlavním cílem USK Praha, takže se i v nadcházející sezóně můžeme těšit na napínavé souboje. Mistryně mají ve svém kádru hned sedm cizinek. V týmu zůstaly opory - Evanthia Maltsiová z Řecka a Američanka Lindsay Whalenová. Nově se v dresu USK Praha představí další hvězda americké WNBA Cathrine Kraayveldová.

Vítězky 18. ročníku Ženské basketbalové ligy budeme znát nejpozději ve středu 28. dubna 2010.

Týmy budou bojovat i na evropské scéně

Nováčkem soutěže je tým Vysoké školy Praha, který je složený pouze z mladých českých hráček, které prošly mládežnickými reprezentačními výběry. Ke změně došlo u pražské Sparty, která prodala svou licenci, a tak budou její hráčky startovat pod oddílem Basketbalové Akademie Sparta Praha. Čtyři týmy se letos také představí na evropské scéně. Zatímco hráčky USK Praha a Frisco Sika Brno budou bojovat v Evropské lize, basketbalistky Valosunu Brno a Trutnova si zahrají ve Středoevropském poháru.

Asociace ženských prvoligových klubů připravila pro fanoušky také jedno překvapení. "Podařilo se nám zajistit on-line přenosy ze všech zápasů Ženské basketbalové ligy. Ke shlédnutí budou na webu České basketbalové federace spolu s přenosy domácích zápasů Evropské ligy a Středoevropského poháru," pochlubil se guvernér asociace Ladislav Jirsa.

Na pozici reprezentačního trenéra 14 kandidátů

Vrcholem basketbalové sezóny bude světový šampionát žen, který se od 23. září do 3. října 2010 uskuteční v České republice. Česká reprezentace je však zatím bez kouče. "Vypsali jsme výběrové řízení, přihlášky bylo možné posílat do úterý 22. září. Zájemců trénovat Českou republiku je čtrnáct. Přihlášku nám zaslalo dvanáct zahraničních trenérů a dva domácí," řekl na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda České basketbalové federace Jiří Zídek ml.

Jména však Zídek nechtěl prozradit. "Během několika nadcházejících dnů budou vybráni tři kandidáti. Z těch pak členové Sdružení basketbalových trenérů vyberou jednoho. Nový trenér české reprezentace by mohl být schválen na zasedání, které se bude konat 17. října," dodal Jiří Zídek.

Účastnice Ženské basketbalové ligy 2009/2010
Frisco Sika Brno
Valosun Brno
Sokol Hradec Králové
BK Lokomotiva Karlovy Vary
Slovanka Mladá Boleslav
Basketbalová Akademie Sparta Praha
ZVVZ USK Praha
Vysoké školy Praha
Czech Coal Aldast Strakonice
Kara Trutnov

Reklama

Související témata: