Hlavní obsah

Týmy NBA se snaží chránit hráče před prasečí chřipkou

PRAHA

Týmy basketbalové NBA v těchto dnech dělají všechno pro to, aby ochránily své hráče před takzvanou prasečí chřipkou. Například v tréninkovém centru floridského klubu Orlando Magic je lahvička s dezinfekcí hned u vstupu. Tým San Antonio Spurs je pak rozmístil po celém zařízení, kde se hráči připravují na zápasy, uvedl list Orlando Sentinel.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Dwight Howard z Orlanda (vpravo) blokuje střelecký pokus Trevora Arizy z LA Lakers ve finále NBA - ilustrační foto.

Článek

Ústředí nejslavnější basketbalové soutěže na světě sídlící v New Yorku dokonce již v březnu najalo specialistu na infekční choroby, jenž mu ohledně prasečí chřipky radí. Zároveň je vedení ligy v kontaktu s americkým Centrem pro kontrolu nemocí a prevenci, které v USA koordinuje postup proti prasečí chřipce. Úřady očekávají, že by na podzim mohla ve Spojených státech propuknout její epidemie.

"Řekněme si to na rovinu, celý rok trávíme blízko sebe," řekl listu trenér Orlanda Stan Van Gundy. "Přijmete nutná opatření a vypořádáte se s tím (nemocí), když to přijde," dodal.

Preventivní opatření proti nákaze virem H1N1 podle deníku přijaly týmy v celé NBA. Podle viceprezidenta ligy pro komunikaci Tima Franka se nicméně v minulých dnech objevily v médiích zavádějící informace o pokynech, které vedení NBA týmům dává. Není prý například pravda, že by si hráči nesměli podávat ruce.

Liga ale vytvořila rozsáhlý plán, jak zabránit šíření nemoci v týmech. Podobný měla i před lety, kdy svět pro změnu znepokojoval virus způsobující takzvanou ptačí chřipku. Frank nechtěl prozradit podrobnosti plánu. "Týká se všeho, co vás napadne: kdy zrušit zápas, kdy hrát bez publika, anebo jenom s několika málo diváky, co dělat, když onemocní hodně hráčů," řekl jen.

Deník podotýká, že mezi americkými sportovci se zatím objevilo jen málo případů prasečí chřipky. Hospitalizován kvůli ní musel být Anthony Hill, nováček týmu amerického fotbalu Houston Texans. Šlo o první potvrzený případ onemocnění v NFL v této sezoně. Již na konci července nemoc dostal například baseballový nadhazovač Vincent Padilla z Los Angeles Dodgers.

Ve Spojených státech se v těchto dnech rozjíždí celostátní očkování proti prasečí chřipce. Například v týmu Orlando Magic již rozhodli, že svým hráčům vakcínu nabídnou.

Reklama