Hlavní obsah

Volejbalisté budou na MS hrát s Bulharskem, Čínou a Francií

ŘÍM

Čeští volejbalisté se na mistrovství světa v Itálii v příštím roce utkají v turínské základní skupině E s Čínou a s dvěma medailisty z letošního evropského šampionátu: stříbrnou Francií a bronzovým Bulharskem. Rozhodlo o tom středeční losování v Římě.

Článek

Zejména silní evropští protivníci nevyvolali v reprezentantech pražádné nadšení. "Hm, dva týmy z evropské špičky, to jsme zrovna nechtěli. Čína je nevyzpytatelná, záleží, v jaké sestavě přijede, ale v rankingu je nahoře a už podle nasazení bylo jasné, že do toho půjdeme jako outsideři. Samozřejmě se o postup pokusíme, ale přes koho, to je v tuhle chvíli hrozně těžké říct," prohlásil v rozhovoru s ČTK blokař Martin Lébl.

S Bulharskem se čeští volejbalisté utkali v srpnové kvalifikaci MS ve Varně i na zářijovém evropském šampionátu v Turecku a v obou případech prohráli. Bulhaři skončili na ME třetí, bronz budou obhajovat i za rok na mistrovství světa.

Francie postoupila na ME až do finále a získala stříbro. Čínský výběr se loni na olympijských hrách v domácím prostředí probojoval do čtvrtfinále, letos přijel značně omlazený celek do Čech k sérii tří přípravných zápasů a ani jednou neuspěl.

Podle trenéra Jana Svobody, který vedl reprezentaci na letošním ME, šlo zejména o to, koho český tým dostane z třetího koše. "A jdeme zrovna na Francii, vicemistry Evropy. Takže to dopadlo nejhůř, jak mohlo, protože s Egyptem, Austrálií nebo třeba Německem bychom určitě uměli hrát rovinu," řekl Svoboda.

Hladké vítězství nad Francií v předloňské olympijské kvalifikaci podle něho bylo vzácnou výjimkou. "Takový zápas se povede jednou za třicet let. Tenkrát je smetl Konečný, za 45 minut to bylo tři nula," zavzpomínal Svoboda.

Ani z letošní přípravy proti Číně, osmému týmu světového žebříčku, podle něj nelze vyvozovat žádné závěry a z tří výher soudit, že by ve skupině mohla být nejschůdnějším protivníkem. "Přišlo mi to, jako kdyby k nám přijeli s juniory nebo s třiadvacítkou. Teď budeme muset v jejich zápasech sledovat, jak se ten tým změnil. Ale pořád platí, že tam budeme muset minimálně jedno utkání vyhrát," dodal příbramský kouč.

Čína bude velká neznámá, míní Štokr

Podle útočníka Jana Štokra ale bude nakonec stejně rozhodující výkon českého mužstva. "Francouzi jsou zvyklí hrát nesmírně trpělivě, výborně brání v poli a soupeře tím někdy úplně unudí. Čína bude velká neznámá, Světovou ligu letos hráli někteří hráči z olympiády i někteří, co byli na přípravě u nás. A Bulhaři nám jsou asi souzení," poznamenal Štokr.

Do čela šesti čtyřčlenných skupin bylo nasazeno po dvou týmech podle aktuálního světového žebříčku, druhá polovina celků se k nim přilosovala. Češi byli na základě svého umístění ve světovém žebříčku (27.) zařazeni do nejslabšího losovacího koše. V tom se ocitli jako jediný evropský tým, níže je v současném pořadí FIVB z 24 účastníků šampionátu pouze Mexiko.

Po základní části MS poslední mužstva v tabulkách skončí, pokračuje se v šesti tříčlenných skupinách a poslední tým opět vypadne. Zbylá dvanáctka bude ve čtyřech tříčlenných skupinách bojovat o semifinále. Hrát se bude od 24. září do 10. října 2010 v deseti italských městech, titul obhajují Brazilci.

Na MS se Češi představí počtvrté za sebou. V historii chyběl český výběr na šampionátu jen jednou, v roce 1994. Dva zlaté úspěchy si českoslovenští hráči připsali v letech 1956 a 1966, kdy zároveň získali dosud poslední z šesti medailí.

Postup z kvalifikační skupiny ve Varně letos v srpnu vybojovalo české mužstvo ještě pod vedením trenéra Zdeňka Haníka. Ten poté nečekaně odstoupil a na zářijovém ME v Turecku už tým vedl jeho dosavadní asistent Svoboda. Nového reprezentačního kouče vybere vedení svazu v prosinci.

Rozlosování MS 2010:
Skupina A (Milán): Itálie, Japonsko, Egypt, Írán,
skupina B (Verona): Brazílie, Španělsko, Kuba, Tunisko,
skupina C (Modena): Rusko, Portoriko, Austrálie, Kamerun,
skupina D (Reggio Calabria): USA, Argentina, Venezuela, Mexiko,
skupina E (Turín): Bulharsko, Čína, Francie, Česko,
skupina F (Terst): Srbsko, Polsko, Německo, Kanada.

Reklama