Hlavní obsah

Brněnské basketbalistky porazily v Evropské lize Fenerbahce

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily v úterním utkání druhého kola Evropské ligy Fenerbahce Istanbul 74:66. O výsledku rozhodl úvodní poločas, v kterém získal český tým devatenáctibodový náskok. Po změně stran sice dokázaly basketbalistky tureckého klubu těžit z chyb soupeřek a výrazně snížily ztrátu, zvrat ale domácí hráčky nepřipustily a připsaly si první výhru.

Článek

Brno si tak po úvodní prohře s favorizovaným Spartakem Moskva připsalo první vítězství v soutěži. "I když jsme druhý poločas prohráli, tak jsem rád, že jsme zápas zvládli. Byl jsem trochu rozezlen na obranný doskok. Ale ve statistice jsme byli dokonce o jeden míč lepší než soupeřky," uvedl po utkání trenér brněnských basketbalistek Jan Bobrovský.

Po koši Australanky Taylorové v úvodní minutě zápasu basketbalistky Fenerbahce poprvé a naposled v utkání vedly 2:0. Brňanky bez zraněné opory Žirkové otočily výsledek šňůrou osmi bodů, jichž dosáhly po rychlých a jednoduchých protiútocích.

Ty nejčastěji zakončovaly Američanka Bonnerová a Vítečková, k nimž se přidávala i McWilliamsová. Hru domácího týmu tvořila Horáková, která stačila i doskakovat, při sbírání odražených míčů jí dobře sekundovala také McWilliamsová.

Basketbalistky tureckého celku se v druhé čtvrtině probraly a snížily na rozdíl pouhých dvou bodů. Následovala však dvanáctibodová šňůra domácích hráček. Brňanky snadno pronikaly značně propustnou obranou soupeřek, které jim nechávaly i dostatek prostoru ke střelbě, a hlavně své istanbulské protivnice přeskákaly pod oběma koši.

Zato basketbalistky Fenerbahce se dostávaly přes pozornou obranu Brňanek do podkošového prostoru jen s velkými obtížemi a jejich pokusy z tříbodového prostoru byly zoufale neúspěšné. Za první poločas z dvanácti střel pouze jedna prolétla obroučkou.

První poločas se líbil i Bobrovskému

Devatenáctibodový náskok před přestávkou dával Brnu zdánlivý klid. "V prvním poločase jsme odehráli výrazně nejlepší partii v letošní sezóně. Určitě jsme hráli lépe než například v Praze proti USK," řekl Bobrovský. Jenže po změně stran zápas nabral poněkud nečekaný průběh.

Basketbalistky Fenerbahce zpřesnily koncovku, zrychlily své akce a také přitvrdily hru v obraně. Agresivita rozhodila herní pohodu domácího týmu, který oproti prvnímu poločasu mnohem častěji ztrácel míče při rozehrávce a přišel i o předcházející střeleckou jistotu.

Herní pokles se projevil na výsledku třetí čtvrtiny, kterou Brňanky prohrály rozdílem deseti bodů 9:19. "Nemáme tak široký kádr hráček a ve druhém poločase se už dostavila krize. Projevilo se to například u Bonnerové, která je zvyklá hrát kratší časové úseky a ve třetí čtvrtině nadala ani bod," dodal Bobrovský.

Vítezná koncovka

Po dalších dvou hrubkách v domácí rozehrávce dokonce hráčky Fenerbahce snížily na rozdíl pouhých šesti bodů. Zkušený brněnský tým s oběma americkými hvězdami a českými oporami Horákovou a Vítečkovou ale v závěru opět zapnul naplno a zápas dotáhl do vítězné koncovky.

Trenér hostujícího týmu Haydar Kemal Ates nebyl spokojen s výkonem svých svěřenkyň v prvním poločase. "Hráčky byly myšlenkami ještě asi na dovolené. Nemohl jsem věřit svým očím, jak špatně doskakovaly a chybovaly při střelbě. Druhý poločas už byl sice podle mých představ, ale devatenáctibodovou ztrátu z prvního poločasu bylo těžké proti tak zkušenému týmu dohnat," uvedl turecký kouč.

Při zranění Žirkové ležela hlavní tíha brněnské rozehrávky na kapitánce Horákové. "Zápas se nám podařilo zvládnout. Když jsem byla unavená, tak mi hodně pomohla Romana Hejdová. Důležité je, že se nám podařilo odrazit nápor tureckého týmu ve druhém poločase," poznamenala Horáková.

Evropská liga basketbalistek, 2. kolo skupiny D:
Frisco Sika Brno - Fenerbahce Istanbul 74:66 (27:16, 47:28, 56:47)
Nejvíce bodů: Vítečková 19, Bonnerová 17, McWilliamsová 13, Horáková a Kulichová po 7 - Taylorová a Powellová po 16, Nevlinová 15, Yilmazová 10. Rozhodčí: Gorškov (Rus.), Bodnár (Maď.), Tomičová (Chorv.). Trestné hody: 11/8 - 9/8. Fauly: 12:12. Trojky: 4:6. Diváci: 800.
Tabulka:
1. Fenerbahce211141:1413
2. Brno211145:1613
3. Spartak Moskva11095:712
4. Tarbes11081:802
5. Szeged10180:811
6. Gdyně10167:751

Reklama

Související témata: