Hlavní obsah

Mužskou basketbalovou reprezentaci povede Budínský, nebo Nikolič

PRAHA

Novým trenérem mužské basketbalové reprezentace bude Pavel Budínský z Děčína, nebo Srb Slobodan Nikolič. Ti se jako jediní se přihlásili do výběrového řízení, jehož uzávěrka byla v neděli.

Článek

Výbor České basketbalové federace (ČBF) o obsazení volného místa u národního týmu, kde po letním sestupu do evropské B skupiny skončil kouč Michal Ježdík, rozhodne na svém zasedání 3. prosince poté, co obdrží i doporučení od Sdružení basketbalových trenérů. ČTK to řekl místopředseda ČBF Jiří Zídek.

Snahou federace prý je vyřešit otázku nového reprezentačního trenéra co nejrychleji. "Nelze předjímat, co se stane na zasedání výboru, ale není vyloučeno, že už trenér bude jmenován," uvedl Zídek.

Budínský je dlouholetým trenérem Děčína v české nejvyšší soutěži, zkušenosti ale už má i z reprezentace. V ní v letech 2006 a 2007 dělal asistenta Zdeňku Hummelovi, s nímž předloni vedl mužstvo i na mistrovství Evropy ve Španělsku.

Budínský prý byl překvapený

Kdyby Budínský v pomyslném souboji s Nikoličem uspěl, rád by skloubil svoji práci v Děčíně s reprezentačními povinnostmi. "Samozřejmě jsem musel dostat požehnání. Podporou klubu jsem byl mile potěšen. Všichni ví, co by v případě zvolení byl malinko problém, ale to se dá řešit. Řekli jsme si, že najdeme způsob, jak to skloubit, místo hledání důvodů proti," citoval Budínského server www.basketmag.cz.

Budínský prý byl překvapený, že o místo reprezetačního trenéra se ucházejí jen dva zájemci. "Pozice trenéra reprezentace by pořád měla být v očích všech koučů tím nejvyšším a neměli by řešit, v jaké je to situaci," připomněl Budínský letní sestup mužstva z elitní evropské skupiny.

Také Nikolič je pro české fanoušky dobře známou postavou díky svému dlouholetému působení v tuzemských ligových týmech. Ještě v minulé sezoně vedl Pardubice, dříve koučoval i Opavu, s níž v roce 2003 vyhrál ligu.

Reklama