Hlavní obsah

Polky získaly první evropské volejbalové zlato

ANKARA

Zápas dvou nečekaných finalistů volejbalového ME žen vyhrály Polky. Turkyním nedaly v jejich domácím prostředí nejmenší šanci, vyhrály suverénně 3:0 po setech 25:17, 25:14, 25:17 a vůbec poprvé v historii se mohou pyšnit titulem. Turkyně mají nicméně také co slavit, protože stříbro je pro ně vůbec první medailí na kontinentálním šampionátu.

Článek

Mistrovství přineslo řadu překvapení: do semifinále se nedostaly jak mistryně světa z loňského roku Italky, tak ani Rusky, které jsou se sedmnácti tituly rekordmankami. Mezi nejlepším kvartetem chyběly také Bulharky obhajující evropský bronz. Polky finálovému duelu dominovaly s obrovskou převahou; jejich útok i servis byly daleko důraznější než u tureckého družstva a na rozdíl od soupeřek se vyvarovaly chyb. Jako asistentka rozhodčího si finále prožila na vlastní kůži česká sudí Karin Záhorcová.

Strůjcem polského úspěchu je trenér Andrej Niemczyk. Už v roce 1977 trénoval polské ženy, které se tehdy naposledy probojovaly do semifinále ME. V osmdesátých letech připravoval národní tým NDR, o dekádu později předával zkušenosti v řadě tureckých klubů a nedávno se k polské reprezentaci vrátil. Stejně tak jeho dcera Malgorzata, spolu s ní tvořily základ "zlatého" celku v Ankaře Skowronská, Sliwová, Glinková, Swieniewiczová, Mrozová a libero Lesniewiczová.

Pětadvacetiletá univerzálka Glinkaová byla znovu nejlepší hráčkou zápasu a s celkovým ziskem 144 bodů jí patří rovněž cena pro nejvíce bodující volejbalistku ME. Polsko a Turecko se díky účasti ve finále probojovalo na listopadový Světový pohár v Japonsku, odkud postoupí nejlepší trio na aténskou olympiádu. Díky divoké kartě od federace FIVB budou o tuto šanci hrát i bronzové Němky.

Zatímco Polky skákaly radostí, kouč Niemczyk v sobě emoce potlačoval. "Našim cílem bylo kvalifikovat se na Světový pohár. Titul je ale víc, než jsme čekali. Že jsem kdysi dlouho pracoval v Turecku, pro nás bylo dnes velkou výhodou. Devět tureckých hráček jsem trénoval, perfektně jsem je znal," prohlásil polský kouč.

Spolu s Glinkaovou si došla pro jednu z individuálních cen i její spoluhráčka Sliwová, která byla vyhlášena nejlepší nahrávačkou. Ruska Tiščenkovová je nejlepší útočnicí, Němka Radzuweitová blokařkou, Nizozemka Leferinková nejlépe podávající hráčkou, turecké libero Kayalarová polařkou a Rumunka Tolisteanuová přihrávačkou.

Finále
Polko - Turecko 3:0 (17, 14, 17).

Nizozemky promarnily tři mečboly

Pevné nervy a obrovský kus štěstí měly německé volejbalistky v zápase o bronz. V pátém setu odvrátily Nizozemkám tři mečboly, zkrácený tie-break vyhrály 18:16 a po dvanácti letech slaví medaili. V turecké metropoli Ankaře zopakoval německý tým své umístění z roku 1991.

Němky vcelku s převahou získaly úvodní dva sety, kvalitním servisem soupeřky zatlačily a stejně jako v předchozích zápasech stavěly na dobré obraně. Ve třetím setu za stavu 24:24 našly síly odvrátit čtyři setboly, ale nizozemské hráčky si dobře rozehrané dějství nenechaly vzít. Němky začala pak zlobit přihrávka, čehož soupeřky využily k vyrovnání, jenže dramatický zápas měl šťastný konec pro německý tým.

O 3. místo
Německo - Nizozemsko 3:2 (20, 15, -24, -23, 16).

Mistryně světa z Itálie až šesté

Úřadující mistryně světa z Itálie skončily na mistrovství Evropy až šesté. V utkání o páté místo podlehly 0:3 Ruskám, které na šampionátu poprvé v historii nezískaly evropskou medaili.

Utkání dvou zklamaných celků mělo jednoznačný průběh. Na hranici dvaceti bodů se Italky dostaly jen ve třetím setu, který Rusky vyhrály 25:20.

Sedmé v Turecku skončily volejbalistky Bulharska, které porazily 3:1 Rumunky.

O 5. místo
Rusko - Itálie 3:0 (16, 14, 20)
o 7. místo
Bulharsko - Rumunsko 3:1 (21, -20, 20, 22)
Konečné pořadí ME:
1. Polsko, 2. Turecko, 3. Německo, 4. Nizozemsko, 5. Rusko, 6. Itálie, 7. Bulharsko, 8. Rumunsko, 9.-10. Srbsko a Černá Hora, Ukrajina, 11.-12. Česká republika, Slovensko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.