Hlavní obsah

Pražští volejbalisté vyzvali předsedu svazu Lébla k odstoupení

PRAHA

Představitelé Pražského volejbalového svazu vyzvali předsedu Českého volejbalového svazu (ČVS) Antonína Lébla k odstoupení. Svůj dopis ve čtvrtek zveřejnili na oficiálních svazových stránkách www.cvf.cz. Nelíbí se jim především Léblovo autoritativní rozhodování a neprůhledné hospodaření. Lébl v reakci uvedl, že odstoupit nehodlá, neboť pro to nevidí žádný objektivní a konkrétní důvod.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Vážený pane předsedo, výbor Pražského volejbalového svazu má stále větší výhrady ke způsobu řízení ČVS, který zosobňujete," napsali pražští funkcionáři. "Vyzýváme Vás proto k odstoupení z funkce předsedy ČVS a umožnění volby nového představitele svazu, který naplnění standardních principů v práci všech složek volejbalového hnutí v ČR zajistí," uvedli v dopise.

Lébl v následném prohlášení konstatoval, že jeho odpůrcům jde o destrukci svazu. "Již samotná tato 'výzva' vážně poškozuje dobré jméno a celý český volejbal ve všech směrech. Toto zveřejnění nelze chápat jinak než jako snahu o destrukci, zvláště v situaci, kdy se za pár dnů má konat výbor ČVS, který mě může 'pohodlně' odvolat," uvedl.

V čele českého volejbalu stojí Lébl od roku 2005, loni předsednický post obhájil. Na květnové volební konferenci porazil tehdejšího místopředsedu Františka Kopeckého těsným poměrem hlasů 27:25. Jeho zastánci oceňují například to, že pro Prahu získal loňské Final Four Ligy mistrů a pro Česko spolupořadatelství mužského ME 2011.

Sám Lébl vyzdvihl, že svaz i v těžké ekonomické situaci hospodaří dobře. "K neustále opakujícím se lživým tvrzením o neprůhlednosti hospodaření ČVS s.r.o. sděluji, že tato společnost provádí svoji činnost v rámci zákonů, je dlouhodobě zisková a každé účetní období je kontrolováno daňovým poradcem a nezávislým účetním auditorem," napsal.

Léblovi odpůrci se nyní upínají k mimořádnému zasedání výboru ČVS, které se uskuteční 25. dubna. Na něm by měl být výbor doplněn o čtyři zástupce Středočeského kraje, což by mohlo změnit poměr sil a případně vést až k odvolání předsedy z funkce.

"Nemám problém, pokud se výbor rozhodne mě odvolat. Je nutno však říci, že by se jednalo o bezdůvodnou destabilizaci a násilné převzetí svazu, které by mohlo mít negativní a fatální dopad," poznamenal Lébl. "Při řízení svazu řeči totiž nestačí. Tady rozhodují prokázané manažerské schopnosti, ekonomické a právní znalosti a hlavně znalost všech segmentů českého volejbalu. Na destrukci a ovládnutí českého volejbalu prakticky jednou zájmovou skupinou se podílet nebudu ani ji neumožním," dodal.

Reklama