Hlavní obsah

Haník by mohl být předsedou ČVS, pokud výbor odvolá Lébla

PRAHA

Bývalý reprezentační trenér Zdeněk Haník se bude ucházet o post předsedy volejbalového svazu, pokud výbor ČVS na květnovém zasedání odvolá Antonína Lébla. Odpůrci současného předsedy tvrdí, že k takovému řešení mají dostatek hlasů, poněvadž nespokojenost s Léblovými kroky narůstá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zdeněk Haník

Článek

Třiapadesátiletý Haník, který dosud pracoval na svazu jako metodik, v úterý podal výpověď. "Není to předvolební situace, ale vyústí-li jednání výboru v pokus o Léblovo odvolání, přijímám kandidaturu na předsedu svazu," řekl na setkání s novináři.

Loni se přitom před svazovou konferencí za Lébla veřejně postavil a svým hlasem přispěl k jeho těsnému znovuzvolení. "Ale situace se bohužel vyvíjela neradostným směrem a teď už je neudržitelná," podotkl. Léblovi vytýká především prohlubující se rozpolcenost ve volejbalovém hnutí, neprůhledné nakládání se sponzorskými penězi a snahu soustředit vládu v jedněch rukou.

Výbor jakožto nejvyšší orgán svazu mezi volebními konferencemi může Lébla odvolat, otázkou je však, kdy se sejde. Jeho mimořádné zasedání se mělo uskutečnit 25. dubna, správní rada svazu ho však odložila na 16. května. Takovou změnu však Léblovi odpůrci považují za účelovou a neoprávněnou a obávají se, aby nenásledovaly další obstrukce.

Lébl už dříve prohlásil, že byl loni zvolen na řádné čtyřleté období a jakákoli změna ve vedení svazu by byla násilnou akcí. "Jestli tu bude většinová snaha udělat změnu, ať ji udělají. Ale s plnou odpovědností za budoucí vývoj. Ať pak někdo neříká: 'My jsme to nevěděli, my jsme to netušili'," citoval ho server iDnes.cz. V úterý se ČTK nepodařilo Lébla kontaktovat.

Haník poznamenal, že chce volejbalové hnutí znovu sjednotit. "Teď je rozděleno asi 60 na 40 v Léblův neprospěch. A pokud ho nadpoloviční většina nechce, měl by odejít. Kdyby to odvolání nerespektoval, je to už záležitost soudu, ale v tom případě to nejsme my, kdo destabilizuje svaz," uvedl. "Když jsem začínal, něco jsme ve volejbalu znamenali. Teď jsme směšní. A to mi vadí," dodal bývalý reprezentační nahrávač.

Reklama