Hlavní obsah

Basketbalista Veselý s Partizanem bronz v Evropské lize nezískal

PAŘÍŽ

Český basketbalista Jan Veselý obsadil s Partizanem Bělehrad v Evropské lize čtvrté místo. Srbský tým dnes v dramatickém duelu o bronz v Paříži podlehl CSKA Moskva 88:90 v prodloužení. Partizan padl v nastaveném čase i v pátečním semifinále, kdy už téměř slavil vítězství nad Olympiakosem Pireus.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Strahinja Miloševič z Partizanu střílí na koš v zápase s CSKA Moskva

Článek

Řecký tým se ve finále od 21:00 střetne s Barcelonou. V jejím nabitém kádru čeká na šanci druhý český zástupce v pařížském turnaji Luboš Bartoň.

Basketbalisté Partizanu se stali velkými smolaři Final Four. I když statečně čelili velkým favoritům, skončili s prázdnýma rukama. Na medaili z nejlepší evropské klubové soutěže čekají od roku 1992, kdy ji vyhráli.

Veselý se s letošní euroligovou sezonou rozloučil 12 body a šesti doskoky. Především v prvním poločase byl důležitou postavou Partizanu při stíhací jízdě za CSKA, který ve druhé čtvrtině vedl až o deset bodů. Konec zápasu ale Veselý jen posmutněle sledoval z lavičky, protože se dvě minuty před koncem prodloužení vyfauloval.

Partizan jako by přitahoval dramatické souboje s vypjatými koncovkami. V pátek pocuchal nervy svým fanouškům, když dvě vteřiny před koncem přišel o vítězství v základní hrací době s Olympiakosem, aby pak tlaku soupeře neodolal v prodloužení. Dnes Partizan naopak manko úspěšně stahoval a rozehrávač Bo McCalebb dravým průnikem téměř s klaksonem vyrovnal na 78:78.

I v dnešním prodloužení naděje Partizanu pohasly. Potřetí z posledních čtyř ročníků se duel o bronz v Eurolize prodlužoval a srbští šampioni opět závěr nezvládli. I když minutu a půl před koncem nastavení už fandové Partizanu téměř slavili bronz, když Božič trojkou zvýšil na 86:82.

Moskevský velkoklub ale prodal zkušenosti, které nasbíral při osmi účastech ve Final Four za sebou. Čtyřbodovou ztrátu smazal a nezlomil jej ani další úspěšný dvoubodový pokus Božiče necelých 20 vteřin před sirénou. Moskvané naopak při posledním útoku rozebrali obranu Partizanu a ruský reprezentant s americkými kořeny J.R. Holden nezaváhal, když se mu otevřela volná pozice na trojce.

Přesným pokusem dvě vteřiny před koncem stanovil skóre na 90:88 a nechal vzpomenout na svůj závěrečný pokus z mistrovství Evropy v roce 2007, kterým Rusko vytáhl na evropský trůn v památném finále se Španělskem. Pro CSKA je třetí místo náplastí za to, že se letos popáté za sebou neprobili do finále. Nejlepším střelcem zápasu byl s 32 body Američan Langdon.

Final Four Evropské ligy basketbalistů - o 3. místo:
Partizan Bělehrad - CSKA Moskva 88:90 po prodl. (20:25, 44:47, 62:61, 78:78)
Nejvíce bodů: Roberts 16, Kecman a Marič 15, Veselý a McCalebb 12, Rašič 10 - Langdon 32, Chrjapa 17, Šiškauskas 13, Holden 12, Voroncevič 10. Rozhodčí: Facchini (It.), Hierrezuelo (Šp.), Latiševs (Lot.). Trestné hody: 26/20 - 35/25. Fauly: 33:23. Pět chyb: Veselý, Božič - Kaun. Diváci: 14.768.

Reklama

Související témata: