Hlavní obsah

Pražský turnaj v plážovém volejbalu vyhráli Američané Rogers a Dalhausser

PRAHA

Americká dvojice Todd Rogers, Phil Dalhausser vyhrála turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Praze. Nejvýše nasazený pár v dnešním finále na Štvanici porazil Brazilce Emanuela a Alisona po setech 21:15, 14:21 a 15:11.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Američané Phil Dalhausser (vpravo) a Todd Rogers byli v Praze nejlepší.

Článek

Třetí místo obsadili němečtí mistři světa Julius Brink a Jonas Reckermann, nejlepší domácí dvojicí byli sedmnáctí Přemysl Kubala s Petrem Benešem.

Rogers a Dalhausser, olympijští vítězové z Pekingu, tak navázali na předloňské pražské prvenství svých krajanů Jacoba Gibba a Seana Rosenthala. Právě ti je letos nečekaně porazili v druhém kole hlavní soutěže a poslali je do opravného pavouku, jenže favorizované duo jím prošlo bez zaváhání až do finále.

V zápase o titul se na štvanickém písku proti sobě postavily dva nejvýše nasazené páry, přestože i turnajové dvojky z Brazílie v průběhu turnaje jednou prohrály. První set se záhy zlomil ve prospěch Američanů, na jejichž straně dvorce Rogers tradičně skvěle bránil v poli a jeho spoluhráč se blýskl třemi body z podání.

Po protestech ztratil koncentraci 

Naopak druhá sada začala několika americkými nepřesnostmi, Rogers po sporném míči a následných protestech ztratil koncentraci a brazilští protivníci snadno získávali jeden bod za druhým. Výtečná obrana jim vynesla až devítibodový náskok a bylo jasné, že finále bude muset rozhodnout tie-break.

A v tom se převaha zase rychle vrátila na americkou stranu. Po Rogersově krátkém servisu dokázali Brazilci překonat Dalhausserovy dlouhé ruce na bloku až za stavu 0:4 a pak už jen marně stahovali ztrátu. Rogers v útoku spolehlivě bodoval, při třetím mečbolu odvrátil polař Emanuel jeho smeč jen do autu.

Na Štvanici si Rogers a Dalhausser připsali už čtvrtý letošní triumf z šesti turnajů Světového okruhu. Alison a olympijský vítěz z Atén Emanuel proti nim hráli ve finále potřetí, pokaždé však podlehli. Sedmatřicetiletý Emanuel, brazilská ikona tohoto sportu, tak na jubilejní 70. turnajový triumf musí čekat dál.

Za vítězství dostali 30 tisíc dolarů 

Za vítězství získali Američané 30.000 dolarů, celková dotace pražského turnaje Patria Direct Open činila 190.000 dolarů. Světový okruh bude po týdenní přestávce pokračovat grandslamovým podnikem ve Stavangeru.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu mužů v Praze:
Finále: Rogers, Dalhausser (1-USA) - Alison, Emanuel (2-Braz.) 2:1 (15, -14, 11),
o 3. místo: Brink, Reckermann (3-Něm.) - Wu Pcheng-ken, Sü Lin-jin (5-Čína) 2:1 (-25, 9, 10).

Reklama

Související témata: