Hlavní obsah

Nymburk na začátku kvalifikace o Euroligu narazí na Charleroi

BARCELONA

Basketbalisté Nymburka se v prvním kole kvalifikace o účast v Evropské lize utkají s belgickým Charleroi. Do Euroligy postoupí z kvalifikace dva ze 16 týmů, které tak doplní volná místa ve čtyřech šestičlenných základních skupinách. Nymburk by měl sehrát první utkání 21. září v Belgii, odvetu za tři dny na domácí palubovce. Rozhodl o tom dnešní los v Barceloně.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Basketbalisté Nymburka

Článek

"Jak jsme předpokládali, tak los není jednoduchý, ale na takové úrovni už to není možné očekávat. Charleroi je tradiční belgický klub, který několik let kraluje v domácí lize a je úspěšný i v pohárových taženích," uvedl trenér Nymburka Ronen Ginzburg. "Soupisku ještě nemají pohromadě, ale o hráčích, které mají podepsané můžu konstatovat, že jsou na vysoké evropské úrovni," řekl Ginzburg.

Sedminásobní čeští šampioni se o účast v nejprestižnější evropské klubové soutěži ucházejí poprvé v historii. Pokud se mezi elitní kluby starého kontinentu chtějí probojovat, musí zvládnout hned tři série, které se hrají klasickým pohárovým systémem doma - venku. V případě "remízy" pak rozhoduje skóre, třetí zápas se už nehraje.

Charleroi je tak teprve první překážkou na cestě, kdyby Středočeši belgické mistry vyřadili, čekal by je v dalším kole vítěz souboje mezi ruskou Kazaní a nizozemským Groningenem. Na druhé straně "pavouka" pak figurují Alba Berlín a francouzský celek Roanne a srbský Vršac s izraelským týmem Galil Gilboa. Dalších osm celků tvoří druhou část kvalifikační skupiny, také její vítěz si zajistí právo euroligové účasti.

Nymburští plánují, že odvetu s Charleroi sehrají v liberecké Tipsport Areně, kde by nastoupili i k případnému domácímu zápasu ve druhém kole.

Pokud Nymburk v kvalifikaci vypadne, nastoupí do druhé evropské soutěže Eurocupu, v němž působil už v posledních třech sezonách a loni se dostal až mezi nejlepší osmičku. Charleroi naopak skončilo bez jediné výhry už v základní skupině.

Losovací akt v Barceloně dnes také stanovil složení základních skupin, které na podzim doplní dva úspěšné celky z kvalifikace. Jan Veselý, jehož Partizan Bělehrad v minulé sezoně postoupil až do závěrečného Final Four a nakonec obsadil čtvrté místo, narazí na španělský celek Caja Laboral, dříve známý pod názvem Tau Vitória. Dále pak na Maccabi Tel Aviv, polskou Gdyni, Žalgiris Kaunas a právě na jednoho z kvalifikovaných klubů.

Druhý český zástupce v Eurolize Luboš Bartoň, který je na soupisce obhájců vítězství Barcelony, se ve skupině může těšit na italskou Sienu, Vilnius, Fenerbahce Istanbul, Cibonu Záhřeb a francouzský Cholet.

Svého pohárového soupeře se dnes dozvěděl i český vicemistr z Prostějova. Hanáci se představí v soutěži Eurochallenge, v hierarchii třetí nejkvalitnější soutěži, a los jim přisoudil slovinské Domžale. První duel se uskuteční 29. září ve Slovinsku, odveta 6. října v Prostějově. Pokud Prostějov v kvalifikaci uspěje, postoupí do čtyřčlenné základní skupiny.

Los Evropské ligy basketbalistů:
skupina A: Caja Laboral (Šp.), Partizan Bělehrad, Maccabi Tel Aviv, Gdyně (Pol.), Žalgiris Kaunas (Lit.), kvalifikant B,
skupina B: Olympiakos Pireus, Real Madrid, Málaga (Šp.), Virtus Řím, Brose Basket (Něm.), kvalifikant A,
skupina C: Regal Barcelona, Siena (It.), Lietuvos Rytas Vilnius, Fenerbahce Istanbul, Cibona Záhřeb, Cholet Basket (Fr.),
skupina D: CSKA Moskva, Panathinaikos Atény, Valencie (Šp.), Efes Pilsen Istanbul, Armani Jeans Milán, Olimpia Lublaň.
Kvalifikace:
část A: Nymburk - Charleroi (Belg.), Alba Berlín - Roanne (Fr.), Kazaň (Rus.) - Groningen (Niz.), Vršac (Srb.) - Galil Gilboa (Izr.),
část B: Budivelnyk (Ukr.) - Maroussi Atény, Chimki Moskva - Caserte (It.), Le Mans (Fr.) - Banvit (Tur.), Lyon (Fr.) - Podgorica (Č. Hora).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články