Hlavní obsah

Volejbalová senzace! Češi v osmifinále MS rozdrtili olympijské vítěze z USA

ANCONA

To byla jízda! Čeští volejbalisté se na mistrovství světa v Itálii postarali ve čtvrtek o další velké překvapení. Ve svém prvním vystoupení v osmifinálové skupině L svěřenci trenéra Jana Svobody dokonale zaskočili Američany a olympijské vítěze z Pekingu 2008 porazili v Anconě 3:0 na sety. Na dosah tak mají vysněnou elitní dvanáctku. Stačí v sobotu od 17 hodin porazit Kamerun.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Vítězná radost českých volejbalistů po triumfu nad výběrem Spojených států amerických.

Článek

Češi chtěli více využívat podání než v základní skupině. Sílu českého servisu demonstroval univerzál Štokr na začátku a jeho dvě esa poslala tým do vedení 5:3. Od té doby si udržovali aktivním útokem dirigovaným nahrávačem Ticháčkem a realizovaný od obou kůlů i středem náskok a set už po skvělém závěru nepustili.

Češi rychle vedli na začátku druhé sady 2:0, ale Američané zlepšili útok a zastavovali i české výpady. Češi přidali chyby a poprvé v utkání prohrávali od dva body (6:8). Kouč Svoboda si vzal oddechový čas, přesto pak jeho tým prohrával o čtyři body. Jenomže přišla pětibodová šňůra a Češi srovnali krok. Zaskočeného soupeře v koncovce nekompromisně dorazili a setbol využil riskantní smečí Štokr.

Útok v euforii hrajícího českého týmu stále hrozil ze čtyř stran. Nejvíce bodoval Štokr, ale Američany trápili i smečaři Popelka s Pláteníkem a také blokaři Petr Konečný a Veselý. V obraně se volejbalisté opět překonávali, za zápas zkazili jen 15 míčů.

V třetím setu odskočili po vyrovnaném průběhu do vedení o tři body na 18:15. Stanley ještě potrápil český tým skvělým servisem, ale při prvním českém mečbolu poslal Rooney smeč vedle hřiště.

O první překvapení se volejbalisté postarali již ve skupině, v které v závěrečném utkání porazili silné Bulhary 3:1 na sety.

MS ve volejbalu mužů, 1. zápas osmifinálové části - skupina L (Ancona)
ČR - USA 3:0 (25:19, 25:22, 25:22)
Rozhodčí: Zaaban (Egypt), Cholakian (Arg.). Čas: 1:22.
Sestava ČR: Popelka 13, P. Konečný 8, Veselý 8, Štokr 15, Pláteník 12, Ticháček 2, libero Kryštof - Hudeček 1, D. Konečný, Bence.
Sestava USA: Rooney 11, Priddy 11, Stanley 11, Hansen 1, Holmes 4, Holt 6, libero Lambourne - Lotman, Winder, Lee 1.
Další výsledky
Skupina G (Catania): Portoriko - Německo 0:3 (-22, -22, -18); skupina H (Milán): Kuba - Srbsko 1:3 (16, -19, -22, -19); skupina I (Catania): Rusko - Egypt 3:0 (21, 17, 18); skupina M (Milán): Francie - Argentina 1:3 (16, -17, -23, -21); skupina N (Ancona): Polsko - Brazílie 0:3 (-16, -20, -20).

Reklama

Související témata: