Hlavní obsah

Basketbalistky USK v Eurolize zkusí překvapit Spartak, Brno chce uspět v Gorzowě

PRAHA/BRNO

Basketbalistky ZVVZ USK Praha se ve středu pokusí utnout prozatímní neúspěchy v Evropské lize a po dvou prohrách zkusí na domácí palubovce překvapit favorizovaný Spartak Moskva, obhájce prvenství.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petra Kulichová z USK Praha (uprostřed) se snaží prosadit proti basketbalistkám Salamanky.

Článek

Vysokoškolačky by totiž jen nerady po prvních třech duelech skupiny C měly na kontě samé porážky, čímž by se po startu soutěže dostaly pod velký tlak.

Další český zástupce Frisco Sika Brno míří ve skupině D do polského Gorzowa. Jejich protivník stejně jako USK také oba zápasy prohrál, zatímco Brňanky jsou povzbuzené vydřeným těsným vítězstvím v minulém kole s Orenburgem.

V nelehké situaci jsou ale po startu nejlepší evropské soutěže hráčky USK, které těsně prohrály se Salamankou i v Tarbes. Tým, v němž je sedm nedávných českých vicemistryň světa, zatím na prahu sezóny tápe.

Psychická únava

"Ty porážky náš mrzí, problémy teď máme a kdo se teorií sportu zabývá, tak ví, že to je docela běžný jev. Po úspěchu na velkých akcích přichází horší období. Je to o psychické únavě a ty problémy musíme řešit," řekl trenér USK Lubor Blažek, který na přelomu září a října na domácím MS český tým přivedl ke stříbru.

"Neprožíváme teď jednoduché období, protože tu sportovní formu nelze udržet trvale na top úrovni. Ale stejně tak věřím, že se to brzo otočí k lepšímu, protože tým máme složený dobře. Potřebujeme nějaký čas," uvedl Blažek.

Pražanky se chtějí co nejdříve chytit, aby se jejich vystoupení v Eurolize brzy nezměnilo v holý boj o postup ze skupiny, byť letos s posilněným kádrem pomýšlejí alespoň na účast ve čtvrtfinále mezi elitní osmičkou. Teď je ale čeká nabitý tým Spartaku Moskva, který sice v prvním kole překvapivě podlehl v Kaunasu, ale vzápětí získal hvězdnou Australanku Lauren Jacksonovou a před týdnem doma už lehce přehrál Galatasaray.

Forma Spartaku stoupá 

Forma Spartaku, který USK v letech 2007 a 2009 vyřadil v prvním kole euroligového play off, podle Blažka rychle stoupá. "Tým rychle doplnili a posílili, znovu budou mít ty nejvyšší ambice," uvedl Blažek na adresu úřadujících euroligových šampiónek.

Brňanky se pokusí přidat k vydřenému vítězství nad Orenburgem další úspěch. I když je zatím Gorzow v Evropské lize ve skupině D na posledním místě a po dvou porážkách v Bourges a doma se Schiem bez výhry, trenér českých mistryň Jan Bobrovský ocenil kvality protivníka.

"Polský celek je velice dobře poskládaný. Výraznou oporou je běloruská pivotka Leučanková, na rozehrávce je výborná Australanka Richardsová a nebezpečná jsou i křídla Američanka Greenová s Angličankou Leedhamovou. Tyto zahraniční posily vhodně doplňují polské reprezentantky," řekl před odjezdem do Polska Bobrovský.

Hru momentálně třetího polského týmu rozebrali brněnští trenéři ze záznamu utkání proti Schiu. "Gorzow byl tomuto silnému italskému celku vyrovnaným protivníkem a prohrál jen o čtyři body až v závěru. Musíme se připravit i na bouřlivé prostředí, které bude šestým hráčem našeho soupeře," uvedl brněnský kouč.

Trenér Jan Bobrovský má tým kompletní.foto: PRÁVO

Na cestu do 700 kilometrů vzdáleného Gorzowa se brněnské basketbalistky vydaly v úterý dopoledne autobusem. Tým je kompletní. "Potěšitelné je, že se oproti začátku sezóny lepší naše hra. V posledním ligovém utkání v Praze proti USK jsem už byl s naší hrou navzdory porážce spokojen. I když v obraně máme ještě stále rezervy," poznamenal Bobrovský.

Zápas mezi USK a Spartakem začne ve středu v 18:00, Brno hraje v Gorzowě o půl hodiny později.

Reklama