Hlavní obsah

Basketbalistky Brna zahájily Euroligu vítězstvím

PRAHA

Basketbalistky Gambrinusu JME Brno vstoupily úspěšně do nového ročníku Euroligy. Španělský celek Casares Valencie zdolaly v domácím prostředí především díky vydařenému závěru utkání jedenáctibodovým rozdílem. V historii vzájemných střetnutí jde o první vítězství Brňanek. EVROPSKÉ BASKETBALOVÉ LIGY

Článek

"Sehráli jsme typicky premiérové utkání v Eurolize. Holky byly poněkud nervózní, náš výkon byl tudíž dost křečovitý. Chvilku navíc potrvá, než se nové posily zapracují do družstva. Ani na chvíli jsem ale nepochyboval, že zvítězíme," tvrdil po dramatickém zápase brněnský kouč Jan Bobrovský.

České mistryně, které nastoupily se základní pětkou Veselá, Večeřová, Machová, Hamzová a Šarenacová, vedly na začátku druhé čtvrtiny hlavně díky rychlým protiútokům 21:11, ale o chvíli později byl rozdíl už jen dvoubodový (21:19).

Ve 25. minutě se znovu zdálo, že by Brno mohlo získat rozhodující náskok (45:36), avšak španělský tým vzápětí znovu stahoval. Pět minut před koncem měl dokonce jedinkrát v utkání bod navrch. "Nedokážu si vysvětlit, proč jsme při jasném vedení vždycky na pár minut polevili," kroutila nechápavě hlavou kapitánka Gambrinusu JME Hana Machová.

Dařily se šestky

Konec střetnutí ovšem patřil od stavu 58:59 zcela jednoznačně našemu družstvu, které za mohutného povzbuzování takřka zaplněné haly vyhrálo poslední pětiminutovku 14:2. Střelecky se v závěru zaskvěly zejména Kováčová a Machová, která si výtečně počínala při trestných hodech.

"Trenér nám říkal, ať to zkoušíme jedna na jednu. Nutily jsme tím soupeřky k faulům a šestky se nám mimořádně dařily," pochvalovala si brněnská kapitánka. Náš celek jich střílel dvanáct a byl při nich stoprocentně úspěšný.

"V posledních minutách jsme úplně odpadli. Brňanky byly v závěru neudržitelné," složil soupeři poklonu kouč Valencie Domingo Diaz.

SKUPINA B
Brno - Valencie 72:61
Nejvíce bodů: Machová 18, Šarenacová 14, Večeřová, Žirková a Kováčová 8, Vítečková 6 - Valdemorová 18, Brondellová 11, Fernandezová a Fallonová 9, 900 diváků, čtvrtiny: 18:11, 14:16, 21:23, 19:11
Další výsledek skupiny B: Vilnius - Valenciennes 77:73

USK premiéra zhořkla

Hodně hořkou příchuť měla premiéra v Eurolize pro basketbalistky USK Praha, které na domácí palubovce zcela propadly v souboji s Barcelonou. "Soupeřky nás přehrály ve všech směrech, na jejich rychlý basket jsme neměli žádnou účinnou protizbraň. Děvčata rychle ztratila sebedůvěru, ničily je časté chyby i zbytečný respekt," litoval trenér Ivan Beneš.

Domácí hráčky začaly nervózně, kazily hodně přihrávek a hlavně v útoku postrádaly trpělivost a hnaly se do zbrklého zakončení. Barcelona naopak těžila z rychlého protiútoku i lepšího pohybu a celkem snadno budovala náskok.

Na začátku třetí čtvrtiny svítilo na ukazateli skóre 21:40 a sotva třicetiprocentní úspěšnost střelby i jen polovina doskoků ve srovnání s Barcelonou nedávaly Pražankám žádnou šanci na obrat, zvláště když si rozehrávačka Bortelová obnovila poranění paty.

V dresu čtvrtého týmu aktuální španělské ligy se navíc rozehrála 202 cm vysoká pivotka Brčaninovičová, která pod dívčím jménem Mujanovičová byla nejlepší hráčkou ME před dvanácti lety. Nakonec manko domácích narostlo až na 24 bodů. "Tým se musel k závěrečnému hvizdu protrápit," řekl kouč.

SKUPINA B
USK Praha-Barcelona 52:76
Nejvíce bodů: Hlaváčková 13, Matovičová 10, Mokrošová 8, Pechová a Voračková po 6 - Brčaninovičová 16, Palauová 13, Lashwanová-Reidová 12, Congreavesová 11, Rovirová 9, 450 diváků, čtvrtiny 12:19, 9:21, 13:16, 18:20.
Další výsledky skupiny A: Jekatěrinburg-Šoproň 75:50, Ružomberok-Chieti 66:68

Zídek drama v Nymburku nepřipustil

Basketbalisté Nymburku si ve svém druhém vystoupení v Evropské lize FIBA především díky Jiřímu Zídkovi poradili s estonským mistrem Kalev Tallinn, a do tabulky skupiny D si tak po porážce v Moskvě připsali první výhru.

Vstup do utkání se přitom českému vicemistrovi příliš nevyvedl, celou první čtvrtinu měli hosté mírně navrch a nepomohla ani častá střídání trenéra Michala Ježdíka. "Asi se na nás podepsal pohled na menší hráče soupeře, což ale klame. Chtěli jsme eliminovat jejich atletický styl hry," uvedl nymburský kouč, jenž měl k dispozici už i Nečase, kterého před zápasem trápily bolesti zad.

Po změně stran se k Mujaničovi, kterému se v úvodu jako jedinému z domácích dařilo střelecky, přidal i Zídek, což se projevilo na skóre. Hosté začali kupit chybu za chybou a během několika minut bylo z jejich vedení desetibodové manko. Hráči Nymburka výborně bránili jediného Američana v dresu estonského týmu Colemana, jenž se dlouhé minuty vůbec nedostával k míči.

V úvodu druhé půle však jakoby hráči vedoucího týmu české ligy podlehli uspokojení. Rozehrávač Whitfield ztratil několik míčů, navíc poměrně brzy získal čtyři osobní chyby, a tak Tallinn stáhl na rozdíl čtyř bodů. Zodpovědnost tak vzal na svá bedra opět Zídek, který se trefoval zpod koše i z trojek a za dvacet minut pobytu na hřišti vstřelil stejný počet bodů.

Evropská liga FIBA:
Nymburk - Kalev Tallinn 94:75
Nejvíce bodů: Zídek 20, Kubálek 15, Mujagič 14, Trnka 13 - Coleman 14, Sein 13, Arbet 12, Ilver 11, 600 diváků, čtvrtiny 20:24, 28:15, 22:18, 24:18.
Další výsledky skupiny D: Oděsa-Naharya 83:87, Nancy-Dynamo Moskva 80:73, Maroussi Atény-Vojvodina Novi Sad 71:72

Reklama

Související témata: