Hlavní obsah

Čeští futsalisté porazili v kvalifikaci o MS Nizozemsko 5:1

BRNO

Čeští futsalisté vstoupili v Brně do kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství světa 2012 vítězstvím nad Nizozemskem 5:1. O výsledku rozhodl rychlý nástup českého týmu, který po osmi minutách získal tříbrankový náskok. Ve druhém utkání kvalifikace se v pátek od 18:00 český tým střetne s Tureckem, které dnes prohrálo 1:7 s Běloruskem.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Utkání kvalifikační skupiny mistrovství světa ve futsalu 2012 ČR - Nizozemsko v Brně. Zleva nizozemští obránci Oualid Saadouni a Jeroen De Groot a útočník Česka Michal Seidler.

Článek

Po pouhých jedenácti sekundách pronikl obranou soupeře Rešetár a svým důrazem protlačil přes brankáře Rozenbeeka míč do sítě. Úspěšný vstup do zápasu český tým uklidnil, držel míč pod kontrolou a kombinačně soupeře přehrával ve středu pole. Nizozemcům chyběla přesnost a v úvodní části zápasu se nedostávali do koncovky.

V pohodě hrající čeští futsalisté přidali ve 4. minutě druhou branku. Roman Mareš pronikl po pravé straně, jeho střelu z úhlu stačil brankář Rozenbeek pouze vyrazit a od Marešova boku se míč odrazil do sítě. Hra Nizozemců ztratila koncepci a po dalším průniku střídající Seidler přízemní střelou přidal v 8. minutě třetí gól.

"Úspěšný vstup do zápasu byl velmi důležitý. Náskok nám dodal klid, zápas jsme měli zcela pod kontrolou. Po třech vstřelených gólech jsme už více drželi míč. Do zakončení jsme se dostávali po vypracovaných akcích," poznamenal Michal Mareš.

Po vybudování náskoku se zaměřil český tým více na defenzivu. Nizozemci sice srovnali krok, v koncovce si ale neporadili s výborně chytajícím brankářem Gerčákem. Ten poprvé kapituloval až těsně před přestávkou, kdy mezi třemi zadáky prošel technicky dokonale vybavený El Morabiti, jenž šanci s přehledem proměnil.

Nizozemci ve druhém poločase přitvrdili hru, ale ani větší důraz a agresivita jim k otočení výsledku nepomohly. Dostali se sice do dvou slibnějších šancí, ty však vykryl s přehledem brankář Gerčák. Naopak ve 25. minutě přidal Rešetár čtvrtou branku a čtyři minuty před koncem po dlouhém centru brankáře Gerčáka pečetil po kombinaci s Janovským Michal Mareš pátým gólem vítězství českého celku.

"Naše rychlé vedení bylo velmi důležité. Pokud bychom prohrávali, tak by mělo utkání zcela jiný průběh. Hráli jsme důrazně. Ovšem o poločase jsem musel naše hráče nabádat, abychom zrychlili hru. Zejména druhá čtyřka hodně stála na míči. Náš cíl je postoupit do baráže z prvního místa, proto je dnešní úspěch nesmírně důležitý," zhodnotil vítězství trenér českých reprezentantů Tomáš Neumann.

Jeho protějšek Marcel Loosveld naopak neskrýval zklamání. "Připadal jsem si v úvodu jako ve zlém snu. Dlouho jsme se na toto utkání připravovali a potom jsme dovolili soupeři, aby získal snadno náskok. Zkusili jsme ještě ve druhém poločase zápas otočit, po inkasovaném čtvrtém gólu ale bylo rozhodnuto," uvedl kouč Nizozemců.

Kvalifikační skupina mistrovství světa ve futsalu 2012:
ČR - Nizozemsko 5:1 (3:1)
Branky: 1. a 25. Rešetár, 4. R. Mareš, 8. Seidler, 36. M. Mareš - 19. El Morabiti. Rozhodčí: Pascal (Fr.) a Ivanov (Ukr.). ŽK: De Groot, Nejjari (oba Niz.). Diváci: 800.
Sestava ČR: Gerčák - Havel, R. Mareš, Rešetár, M. Mareš - Novotný, Kopecký, Janovský, Belej - Frič, Seidler. Trenér: Neumann.
Bělorusko - Turecko 7:3
Branky: 5. a 24. Gorbenko, 20. a 30. Čibisov, 33. a 36. Černik, 7. Savincev - 6. Köseoglu.

Reklama