Hlavní obsah

Vášnivý Ital: Zajímají mě české volejbalistky, až pak místní kuchyně

PRAHA

Trenér ze země zaslíbené, velké cíle. Nová je realita ženské volejbalové reprezentace. „Vidím tu velký potenciál, ale žádná velká prohlášení na efekt dělat nebudu,“ říká Carlo Parisi, italský kouč národního týmu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ital Carlo Parisi.

Článek

Uspěl ve výběrovém řízení vedle dalších sedmi adeptů. Skočil do letadla, ale zatím jen na skok zamířil do Čech, kde zkusí pozvednout český celek, aby uspěl v Evropské lize a dostal se ze zářijové kvalifikace na příští kontinentální šampionát. Ale to vše až poté, co doválčí sezónu na Apeninském poloostrově, kde zůstává koučem čerstvého vítěze tamního poháru Busto Arsizio.

„Od dubna do září bude pobývat v Česku, nedovedu si představit trénování na dálku,“ podotýká šéf svazu Zdeněk Haník. „Je ze země volejbalu zaslíbené, která je nositelem volejbalového progresu. Má ctižádost něco dosáhnout,“ pokračuje svazový šéf.

„Myslím, že jsem uzrál, mám vášeň pro sport“ reaguje kouč na dotaz, proč se odhodlal k tomu, že vedle klubové úrovně sahá i po té reprezentační.

„Předpokládám každodenní práci, jen to vás uvede do zdejších podmínek a k dokonalému poznání hráček,“ říká jednapadesátiletý Parisi, jenž střídá na lavičce Jiřího Šillera, kterému skončila na konci minulého roku smlouva. V dalším výběru neuspěl stejně jako Luboš Bednář, Slovák Marek Rojko, Ital Bruno Napolitano, Němec Jan Lindenmair a Belgičan žijící v Nizozemsku Jean-Pierre Staellens.

Výhledovým cílem olympiáda 2016

Cíle pro nového kouče má svaz zřetelné. Z Evropské ligy se přes v Česku pořádané Final four dostat jako jeden ze dvou kontinentálních celků do světové Grand Prix. A pak boj o ME.

Parisi k tomu má celý svůj tým, v němž jsou další tři Italové a Marcela Ritschelová, kdysi reprezentantka léta působící v nejprestižnější lize světa. „Marcela zná moji práci. Dokáže předat můj způsob myšlení hráčkám. A může to fungovat i obráceně,“ přemítá Parisi.

Jeho kontrakt se bude vyvíjet podle výsledků. „Ve výhledu je spolupráce do olympiády v roce 2016,“ nastiňuje Haník. Ty nejbližší hry v Londýně už jsou pro české volejbalistky ztracené.

Nový kouč zná plejádu českých volejbalistek, reprezentantky Havelkovou a Havlíčkovou má dokonce v klubu. „Ani jsem to s nimi nestihl probrat, šlo to rychle, snad nebudou naštvané a ocení to,“ směje se. „Ale o Česku samotném moc nevím. Znám volejbalistky, zdejší kuchyň nikoli. Pokud bude příležitost vylepšit si znalost zdejších zvyků, budu rád, ale mým prvním a jediným cílem je pracovat s hráčkami.“

Na pozici trenéra mužů svaz vyhlásí další kolo výběru. Už se zdálo, že v prvním uspěje Brazilec Mauricio Paes. „Ale odřekl kvůli tragické události v rodině. Pak jsem se rozhodl pro Belgičana Heynena, ale ten dostal lukrativnější nabídku," vysvětluje Haník. O reprezentaci měli zájem z cizinců Ital Flavio Gulinelli a také Slovák Ivan Husár a z domácích dosavadní kouč Jan Svoboda, Petr Brom, Milan Fortuník, Josef Smolka a Martin Demar. "Chceme do toho více vtáhnout české trenéry," dodává Haník.

Reklama