Hlavní obsah

Senzace! Házenkáři zdolali Francii

LUBLAŇ

O velké překvapení se postarali čeští házenkáři na mistrovství Evropy ve Slovinsku. V pátém zápase šampionátu konečně dosáhli výhry, a to hned proti Francii, mistrům světa z roku 2001. Čeští reprezentanti zvítězili 32:31 a oživili naději na postup do bojů o umístění na páté až osmé pozici.

Článek

Z české strany to byl ve Slovinsku rozhodně nejvydařenější zápas. Na Francii, kterou zdolali i v přípravě na šampionát na turnaji v Tunisku, si přitom reprezentanti věřili. Již tradičně hrál český tým vysunutou obranu, ale soupeř hrozil z levé strany dvojicí Girault - Karabatič, která dala za čtvrt hodiny šest ze sedmi gólů Francie.

Opět skvěle chytal Galia a oproti souboji s Německem se jeho spoluhráčům dařily rychlé protiútoky, stejně jako kombinace s pivotem. Český tým získal až pětibrankový náskok, ale do přestávky stačil soupeř snížit na rozdíl dvou gólů.

Jako na houpačce se potom odvíjela druhá půlhodina. Čtyři branky protivníka po přestávce znamenaly francouzské vedení 19:17, ale poté přišlo skvělých osm českých minut a série devíti branek. Galia v těch chvílích přiváděl soupeřovy střelce k zoufalství, navíc dlouhými pasy posílal do šancí své spoluhráče a ti se nemýlili, takže čtvrt hodiny před koncem měl český tým k dobru sedm branek.

V házené však ani to moc neznamená a zkušený soupeř si toho byl vědom. Postupně začal z manka ukrajovat, až se mu podařilo tři minuty před koncem vyrovnat na 31:31. Jindy z křídla téměř neomylný Filip dvakrát neuspěl, z nepřipravené pozice vystřelil Brůna, ale ani toho nedokázali Francouzi využít ke zvratu.

Minutu před koncem z rychlého brejku dostal český tým znovu do vedení Juříček, hrající francouzskou ligu v Istres, na což dokázal Karabatič odpovědět jen břevnem. Ve zbývajících sekundách už český tým udržel míč ve svých rukou a připsal si překvapivou výhru nad favoritem, který si tak notně zkomplikoval cestu do semifinále.

"Podívali jsme se na chyby proti Německu a dnes jsme je dokázali odstranit," řekl ČTK trenér českého výběru Rastislav Trtík. "Přešli jsme neúspěch s Německem a dokázali zdolat tak silný tým jako je Francie. Doufám, že to pomůže nejen nám, ale celé české házené," pochvaloval si kouč, který vyzdvihl bojovný výkon svých svěřenců a především brankáře Galii. "Sedí mu náš obraný systém, dobře umí vykrývat prostor," mínil Trtík.

Česko - Francie 32:31 (17:15)
Sestavy a branky ČR: Galia, Musil - Kubeš, Filip 2, Brůna 3, Hrubý 3, Nocar, Farář, Jícha 4, Juříček 9/2, Zemánek, Kraus 5, Berka, T. Heinz 5, Radčenko 1.
Nejvíce branek Francie: Girault 6, B. Gille 6, G. Gille 5, Burdet 4/1, Karabatič 4/1. Rozhodčí: Plesa, Cirligeanu (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/3. Vyloučení: 6:4. Diváci: 4800.
Tabulka skupiny II:
1. Slovinsko321093:825
2. Francie4211112:1025
3. Německo311192:843
4. Maďarsko311180:833
5. SČH310268:762
6. Česko4103117:1352

Reklama

Související témata: