Hlavní obsah

Další sportovec zemřel na hřišti, tentokrát basketbalista

STOCKHOLM

Lotyšský basketbalista Raimondas Jumikis hrající za stockholmský Akropol zemřel v úterý večer na zástavu srdce během utkání švédské ligy s Jamtlandem. Bylo mu jen 23 let. "Najednou jsem viděl, jak se hroutí. Skácel se naprosto nepřirozeně, takže jsem tušil, že se děje něco vážného," pohnutě líčil nešťastný okamžik kouč Olle Lunden.

Foto: Repro Aftonbladet

Záchranáři se sklánějí nad lotyšským basketbalistou Raimondsem Jumikisem.

Článek

"Měl sotva znatelný puls, hned se zkoušely oživovací pokusy a masáž srdce, za čtvrthodinu přijela sanitka, ale to nám již před očima umíral," dodal trenér ve švédském listu Aftonbladet. Podle něj Jumikis od zářiového příchodu do Švédska patřil k nejlepším hráčům. "Neměli jsme ani tušení, že by mohl mít problém se srdcem," dodal kouč.

Spoluhráč Bill Banks řekl, že v šatně o problémech 203 cm vysokého křídla nikdo netušil. V hledišti při zápase seděla hráčova přítelkyně Laura, která byla nejprve v šoku, ale později přiznala, že od snoubence zaslechla o lékařské zprávě z Lotyšska, ta ale neměla reprezentantovi zakazovat hrát.

Říkali mu: Prober se!

"Jsme z toho všichni v šoku. Myslíte si, že něco takového se trénovanému sportovci nemůže stát. Hned v úvodu zápasu si stěžoval na únavu, ještě jsme mu říkali, ať se probere a začne hrát. Nyní se nám zdá děsivé, že jsme na něj v posledních minutách jeho života byli takoví," říkal zdrcený asistent kouče Pierre Söderman.

Za posledních sedm let je Jumikisův případ již pátým úmrtím špičkového basketbalisty přímo na hřišti. V červenci roku 1997 při tréninku zkolaboval 24letý Španěl Almeida, hráč Telekomu Lisabon a veškeré oživovací pokusy selhaly.

O měsíc později po týdenní komatu zemřel na krvácení do mozku 23letý Ital Ancilotto, jenž se zhroutil během zápasu svého týmu Telemarket Řím.  Před třemi roky zremřel na zastávu srdce dvacetiletý ruský reprezentant Edgar Karimov z Kazaně a předloni v březnu Portugalci Paulo Pintovi z Aveira při ligovém utkání praskla v mozku cévka.

Úmrtí basketbalistů v posledních 10 letech
1. prosince 1993Následkem srdečního infarktu zemřel při basketbalovém utkání nižší soutěže ve Filadelfii sedmnáctiletý hráč Joseph Marable. Ironií osudu v březnu 1990 zemřel stejným způsobem také jeho bratranec Eric Gathers.
3. ledna 1996Patnáctiletý James Rumph byl při střetnutí mládežnických celků ve Winstonu v americkém státě Severní Karolina postižen srdečním kolapsem a po převozu do nemocnice zemřel.
30. července 1997Při tréninku se náhle zhroutil Angel Almeida, španělský hráč portugalského klubu Telekom Lisabon. Lékařům se již nepodařilo čtyřiadvacetiletého basketbalistu oživit.
25. srpna 1997Na krvácení do mozku zemřel třiadvacetiletý italský reprezentant Davide Ancilotto v nemocnici v Římě. Hráč ležel týden v kómatu poté, co se zhroutil během zápasu svého týmu Telemarket Řím.
13. září 2001Čtyři dny po skončení basketbalového mistrovství Evropy zemřel na zástavu srdce teprve dvacetiletý ruský reprezentant Edgar Karimov. Pivotman, který se po poslední přípravě nevešel do užšího kádru ME v Turecku, byl nalezen mrtev v kazaňském hotelovém pokoji.
7. března 2002Portugalský basketbalista Paulo Pinto z týmu Aveiro Basket zemřel při ligovém utkání s Benfikou poté, co mu v mozku praskla cévka.
10. února 2004Ve Švédsku zemřel lotyšský basketbalový reprezentant Raimundas Jumikis, jemuž při ligovém zápase selhalo srdce.

Reklama

Související témata: