Hlavní obsah

Vodičková: Oslavy končily tancem v baru

Kamila Vodičková se stala první českou basketbalistkou, která vyhrála zámořskou ženskou basketbalovou soutěž WNBA. Svému týmu Seattle Storm Vodičková v rozhodujícím zápase pomohla čtrnácti body, z toho deset dala z pole a zbývající z trestných hodů.

Článek

Jak probíhala v Seattlu oslava prvenství ve WNBA?

Bylo to fantastické, skončily jsme v baru a tancovaly až do rána, než nám na parketu zhasli. Parádní vzpomínky mi ale zůstanou i na dění v hale, kde jsme na hřišti hned po vítězství otevíraly šampaňské, přitom se nám sypaly konfety v barvách týmu na hlavu a fotily jsme se s trofejí. Největší legraci jsme zažily, když si trenérka Donovanová navlékla na krk ustřiženou síťku z koše, provázky z ní jsme si každá schovala.

Město zažilo největší sportovní úspěch za poslední čtvrstoletí, jaké bylo publikum?

Sedmnáct tisíc lidí nám připravilo nezapomenutelné ovace. Bouřlivá kulisa panovala už během rozhodujícího finálového duelu, nikdy jsem nic takového nezažila. Až mi vyráželo dech, jak hlediště vřelo a palubovka se najednou zdála malá jako pětník. Po zápase jsme opakovaně musely absolvovat děkovačku fanouškům, moc nám pomáhali.

Užíváte si nečekaný úspěch po pěti letních sezónách za oceánem?

Cítím se úplně báječně a zase tak překvapená nejsem. Už triumf v konferenci naznačil velkou sílu týmu. Jsem nesmírně šťastná, že jsem se rozhodla do Seattlu znovu jet a určitě se mi vyplatilo zůstat tu s družstvem celé léto, i když kvůli neshodám s trenérem sešlo z mého olympijského startu.

Neúčast v Aténách vás ani trochu nemrzí?

Měla jsem od trenéra na vybranou, buď anebo a prostě jsem zvolila WNBA. Sice si myslím, že to šlo zkombinovat, ale podmínku dlouhodobé společné přípravy s reprezentací před olympiádou jsem akceptovat nemohla. Víc to neřeším, národní tým už není téma pro mě.

Jaká byla vaše role v družstvu Seattlu?

Měla jsem vytvářet pozice pro elitní střelkyně Lennoxovou, Birdovou a Jacksonovou a hlavně doskakovat, v play-off na mě vždy zbylo střežení nejlepší pivotky soupeřek. Měla jsem spíš obranné úkoly, určitě bych ale nedostávala přes pětadvacet minut na zápas, kdybych týmu nebyla prospěšná.

V Americe bývá zvykem, že vítězky WNBA přijme v Bílém domě prezident. Mluví se o tom i v Seattlu?

Ano, celý tým se na to už těší, ale k přijetí má dojít až příští rok před startem nové sezóny. Prezident vždy dostane dres se svým jménem, takže v tuhle chvíli nikdo neví, jestli na něm bude napsáno Bush nebo Kerry. V interních volbách našeho týmu vyhrál ten druhý.

Máte sedm českých titulů s USK a Brnem, letos na jaře jste vyhrála ruskou ligu se Samarou a nyní přišel triumf v zámoří. Můžete si na klubové úrovni přát víc?

Rozhodně jsem letos prožila nejlepší rok kariéry, teď mě ale čeká nové angažmá v moskevském Dynamu a to je další výzva. Proto rychle spěchám zpět do Evropy, za pár dnů se rozjíždějí ligová soutěž i poháry a příští léto bych chtěla znovu hrát v Americe, moc se mi tu líbí.

Reklama