Hlavní obsah

Házenkářka Martinková si užila výhru před domácím publikem

Most

Česká házenkářka Hana Martinková si středeční triumf v evropské kvalifikaci nad Slovinskem užívala o to víc, že se ho dočkala před domácím publikem v Mostu. Opora tamního Baníku měla v hledišti plno známých a byla ráda, že před jejich zraky přispěla šesti vstřelenými góly k nečekaně vysoké výhře 31:19.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hana Martínková střílí na branku Slovinek.

Článek

"Byla to paráda, publikum bylo úžasné. Já jsem na to zvyklá, že tady je hala obvykle plná, a jsem ráda, že diváci přišli povzbudit i českou reprezentaci. Atmosféra byla úžasná a užívala jsem si každý gól," řekla Martinková.

V hledišti jí fandilo plno známých i příbuzných. "Když jsem se podívala do hlediště na ty úsměvy na tvářích, bylo to úžasné. Většinu lidí jsem znala, Most není zase tak velký. Od rodiny tam bylo určitě dvanáct lidí," přiblížila šestadvacetiletá spojka.

Před domácím publikem se v reprezentačním dresu nepředstavila poprvé, v Mostu nastoupila za národní tým už loni na podzim proti Švédsku. Tehdy ovšem skórovala jen jednou a Češky prohrály 21:30. "Proti Švédkám jsem byla nervózní. Člověk ale musí být v klidu. Dneska to vyšlo a jsem ráda, že se nám to takhle povedlo," pochvalovala si Martinková.

Prý jí hodně pomohlo, že se gólově prosadila hned z první střely na branku. "Když člověk nedá z prvních pár střel góly, sebevědomí jde dolů. Na druhou stranu to ale nesmí vzdávat a musí střílet dál," konstatovala Martinková, jedna ze čtyř nejlepších českých střelkyň v zápase.

Velký krok k postupu na ME

Se spoluhráčkami udělaly vysokým středečním triumfem výrazný krok k postupu na prosincový evropský šampionát do Nizozemska. Na kontě mají Češky dvě výhry - na startu kvalifikace o deset branek zvítězily v Rakousku a ve středu deklasovaly Slovinky ještě vyšším rozdílem. Přitom ani do jednoho duelu rozhodně nešly v roli favoritek.

"My jsme si ale věřily. Věděly jsme, že na máme. Teď nám chybí jediný krůček, abychom se dostaly na mistrovství a splnily si ten svůj sen," řekla Martinková, která je blízko první účasti na velké mezinárodní akci.

Postup na závěrečný turnaj mohou Češky slavit už po nedělní odvetě proti Slovinkám v Lublani, ani porážka o méně než dvanáct gólů by jim ale neměla přibouchnout dveře na mistrovství. V takovém případě by měly svěřenkyně trenéra Jana Bašného lepší vzájemnou bilanci se Slovinskem, což by jim za předpokladu, že vyhrají zbylý domácí zápas s Rakouskem, mělo stačit k udržení druhé postupové příčky za vedoucími Švédkami.

Češky ovšem chtějí účast na šampionátu stvrdit už ve Slovinsku. "Pokud nám bude obrana fungovat jako teď doma, věřím, že vyhrajeme zase třeba o deset gólů. Ne jen o jeden, to by byly až moc velké nervy," dodala s úsměvem Martinková.

Reklama

Související témata: