Hlavní obsah

Házenkářky nebudou hrát ME v Nizozemsku, hledá se nový pořadatel

Vídeň

Evropská házenkářská federace hledá nového pořadatele prosincového mistrovství Evropy žen. Nizozemsko, které mělo šampionát zorganizovat, se dnes turnaje vzdalo. EHF proto zrušila i středeční losování základních skupin v Rotterdamu, ke kterému upínala pozornost i česká reprezentace.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Brankářka české házenkářské reprezentace Barbora Raníková

Článek

Kvalifikační boje přitom skončily teprve v neděli a nizozemský tým se jich jako avizovaný organizátor závěrečného turnaje nemusel zúčastnit, start měl zajištěný automaticky. Důvody odstoupení od pořadatelství nebyly oznámeny.

Nový pořadatel? Trenér Bašný by si vsadil na Polsko

Šampionát se má uskutečnit od 4. do 16. prosince. EHF na svém webu informovala, že už zahájila nadějná jednání s několika členskými zeměmi o převzetí pořadatelství. "Nejpravděpodobnější je, že se pořadatelství ujme některá ze zemí s ambiciózním a kvalitním týmem, kterému postup utekl," uvedl na svazovém webu trenér házenkářek Jan Bašný a jmenoval například Rakousko, Polsko, Bělorusko, Portugalsko. Osobně by vsadil na Polsko.

Český tým postoupil na šampionát z druhého místa v čtyřčlenné kvalifikační skupině, v níž prohrál pouze se Švédskem a nechal za sebou Rakousko a Slovinsko. Zrušení losu a chybějící pořadatel teď nejen české reprezentaci komplikuje přípravy na šampionát.

"Potřebujeme naplánovat přátelská utkání a to se odvíjí právě podle toho, jak se nalosuje skupina. Plánovat jsme měli všechno po středečním losování, teď se vše zbrzdí," uvedl Bašný. "Bude třeba připravit i závěrečný týdenní plán před mistrovstvím, aby se to co nejlépe zkoordinovalo s cestou. Všechny tyto přípravy se teď pozastaví a času není tolik," dodal reprezentační kouč.

Nizozemsko se vzdalo vrcholného turnaje žen už podruhé. V roce 2003 upustilo od pořadatelství mistrovství světa.

Reklama