Hlavní obsah

Pod koši v zámoří začíná rozšířená NBA

PRAHA

Začátku NHL se sportovní fanoušci za oceánem hned tak nedočkají, o to větší pozornosti se tam ale těší úterní start basketbalové NBA. V soutěži figuruje i český hráč, svou třetí sezónu v zámoří začne 24letý Jiří Welsch v dresu Bostonu Celtics, jenž se během minulého ročníku prosadil do základní sestavy a dosáhl průměru 11 bodů na zápas.

Foto: ČTK

Zámořská NBA je na startu.

Článek

Liga se díky návratu Charlotte rozšířila na třicet týmů, dřívější Hornets po dvou letech střídá zbrusu nový celek Bobcats. Na každé mužstvo čeká maratón dvaaosmdesáti zápasů v základní části, šestnáct nejlepších navrch náročné play-off.

V roli obhájce titulu vystoupí Detroit, jenž znovu spoléhá na Billupse, Wallace a posílil se o bronzového olympijského medailistu McDyesse, který by měl ještě zvýraznit obranné přednosti posledních vítězů play-off. Trenér posledních vítězů Larry Brown však přes léto prožil trauma, když v roli reprezentačního kouče stěží zachraňoval pro USA medaili na olympijských hrách v Aténách.

O'Neal je v Miami

Hodně silné se cítí Miami po příchodu pivota S. O'Neala z Lakers, s rozehrávačem Wadem má být hlavní zbraní celku z floridského pobřeží, a navíc fanouškům při velkolepém přivítání slíbil titul se slovy, že nic jiného jej nezajímá.

Lakers navíc prodali nestárnoucího rozehrávače Paytona do Bostonu a nový kouč losangeleského celku Tomjanovich musí hru stavět na osiřelé hvězdě Bryantovi, který setřásl obvinění ze znásilnění. Na palubovce mu má pomáhat pivot nigerijského původu Odom, jenž přišel za O'Neala.

Po deseti letech by se chtěl na trůn vrátit Houston, hodně si slibující od příchodu nejlepšího střelce posledních dvou sezón McGradyho z Orlanda. Spojení jeho kanonýrských schopností a kvalit čínského pivota Jao Minga může znamenat drtivou ofenzívní sílu.

Mourningův návrat

V Západní konferenci se největší šance dávají Minnesotě, týmu vystavěnému kolem nejužitečnějšího hráče loňské sezóny Garnetta, a hodně silní jsou i předloňští vítězové ze San Antonia v čele s Duncanem.

Sacramento potáhnou druhý nejlepší střelec loňského ročníku Srb Stojakovič a uzdravený Webber. Po lednové transplantaci ledviny se vrátil 34letý pivot Mourning do sestavy New Jersey, jehož herní projev má řídit jeden z nejvíce ceněných basketbalistů soutěže Kidd.

Naopak velké starosti má Indiana. Na marodku k pivotu Fosterovi přibyl i tvůrce hry Miller, zlomená ruka znamená nejméně měsíční absenci. Nejlepší nováček minulé sezóny James chce konečně protáhnout Cleveland do play-off, kdysi největší talent zámořského basketu Hill se po třech sezónách přerušovaných častými zraněními pokusí oživit slávu Orlanda.

Reklama