Hlavní obsah

Raníková si duel s Norkami užila a teď touží po výhře nad Srbskem

Bělehrad/Praha

Přestože české házenkářky ve čtvrtečním utkání mistrovství Evropy na senzaci nedosáhly a vládkyním posledních šampionátů Norkám po boji podlehly 19:21, brankářka Barbora Raníková si duel užila jako nikdy předtím.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Brankářka Barbora Raníková.

Článek

Mimořádný výkon podle ní zvedne národnímu týmu sebevědomí před dalšími zápasy. Věří, že český celek zvládne podobně dobře i sobotní závěrečný duel ve skupině s domácím Srbskem a půjde do další fáze turnaje s dvěma body.

"I když jsme s Norkami prohrály, všechny jsme si to krásně užily. Bylo to fantastické, životní zápas, měly jsme radost z každého gólu. Chvílemi se mi draly do očí slzy štěstí," řekla Raníková, která stejně jako zbytek týmu až na Petru Vítkovou zažívá v Srbsku velkou premiéru na vrcholné akci.

Zatím patří k oporám

Zatím patří k hlavním oporám českého celku. Výborným výkonem pomohla k úvodní výhře nad Ukrajinou a proti Norkám mezi tyčemi doslova zářila. "Fakt jsem si to užívala," podotkla brankářka. V první půli si držela úspěšnost zákroků nad padesáti procenty a i díky tomu Češky odcházely v přestávce do kabin s šokujícím vedením 12:10.

"Pořád jsme čekaly, kdy přijde smršť, a ona nepřicházela. Norky furt nezapínaly a nezapínaly, zápas plynul a nic se nedělo," popisovala Raníková pocity v zápase s pětinásobnými evropskými šampionkami a nedávnými olympijskými vítězkami.

Seveřanky, na jejichž výhru v utkání vypsaly sázkové kanceláře nicotný kurz 1,03:1, otočily skóre až v samém závěru. "My jsme si to prohrály vlastními chybami. Nedaly jsme sedmičku a nevyužily přesilovku. Norky jsou tak zkušené hráčky, že si to pohlídají," řekla Raníková.

"Pro nás to bylo těžké, všechny z nás hrály takový zápas poprvé. Čím víc jich odehrajeme, tím větší bude šance, že třeba příště vyrovnaný zápas dotáhneme do vítězného konce. Je to pro nás obrovská zkušenost," řekla Raníková, která stejně jako drtivá většina týmu hraje českou ligu.

"Nesmíme věšet hlavy"

I když Češky nakonec na senzaci nedosáhly, Raníková je přesvědčená, že vyrovnaný průběh zápasu s Norkami nalije do týmu velkou porci sebevědomí. "Nesmíme věšet hlavy, takovýhle zápas s olympijskými vítězkami nám určitě dodá sebevědomí do dalších zápasů. Dokázaly jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv a nemusíme se bát žádného z dalších soupeřů," uvedla Raníková.

Přála by si, aby Češky zopakovaly výborný výkon v sobotu, kdy vyzvou Srbsko. Díky čtvrteční výhře domácího výběru nad Ukrajinu už získaly svěřenkyně Jana Bašného jistotu minimálně třetího místa ve skupině A a postupu do další fáze šampionátu. Na turnaji si tak v příštím týdnu zahrají v jedné ze dvou šestičlenných skupin další tři utkání.

"Sledovaly jsme zápas Srbek a Ukrajinek a samozřejmě fandily Srbkám. Po jejich vítězství se nám šlo do utkání hned lépe," uvedla Raníková. "Teď chceme Srbky porazit. Když se nám to povede, postoupíme dál s dvěma body. Rozhodně se nemáme čeho bát, dokázaly jsme si, že se můžeme měřit i s olympijskými vítězkami," dodala Raníková.

Reklama