Hlavní obsah

Basketbalisty čekají v boji o ME Estonci a Poláci

BĚLEHRAD

Čeští basketbalisté se v dodatečné kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2005 utkají ve skupině s Estonskem a Polskem. Rozhodl o tom dnešní los v Bělehradu, který bude hostit od 15. do 25. září závěrečný turnaj. Vítěz skupiny bude mít šanci těsně před šampionátem sehrát s dalšími dvěma týmy miniturnaj o zbývající volné místo na mistrovství.

Článek

Český tým neuspěl vloni v září v přímé kvalifikaci, když ve své skupině obsadil třetí místo za Francií a Slovinskem a o skóre před Polskem, proti němuž uhrál jediné vítězství z šesti zápasů.

Stejně jako svěřenci Michala Ježdíka neuspělo dalších osm mužstev, která dnes byla rozdělena do tří skupin. V nich se na přelomu srpna a září utkají systémem každý s každým doma a venku, vítězové skupin pak odehrají už v dějišti ME od 11. do 13. září turnaj, jehož vítěz zůstane v Bělehradu jako poslední účastník.

Miniturnaj čeká i tři nejslabší týmy z dodatečné kvalifikace a pouze jeho vítěz si zachová příslušnost k elitní evropské Divizi A. Zbývající dvě mužstva sestoupí do béčka.

Postupující tým bude přiřazen do základní skupiny D a narazí na vysoce favorizované domácí exmistry Evropy a úřadující světové šampióny, vicemistry Evropy Španěly a Lotyšsko. Obhájci titulu Litevci byli zařazeni do skupiny B, v níž se utkají s Tureckem, Chorvatskem a Bulharskem. Áčko tvoří bronzoví medailisté z posledního ME a stříbrní z OH Italové, Rusko, Německo a Ukrajina.

Složení skupin pro dodatečnou kvalifikaci
Skupina AEstonsko, Česká republika, Polsko
Skupina BBelgie, Izrael, Nizozemsko
Skupina CPortugalsko, Maďarsko, Švédsko
Složení skupin pro finálový turnaj
Skupina A (Vršac)Itálie, Německo, Rusko, Ukrajina
Skupina B (Podgorica)Litva, Turecko, Chorvatsko, Bulharsko
Skupina C (Novi Sad)Řecko, Francie, Slovinsko, Bosna a Hercegovina
Skupina D (Bělehrad)Španělsko, Srbsko a Černá Hora, Lotyšsko, vítěz dodatečné kvalifikace.

Reklama

Související témata: