Hlavní obsah

Izrael - Česká republika 24:30Házenkáři vyhráli v Izraeli a postup na ME mají ve svých rukou

Rišon LeZion

Předposlední kvalifikační utkání v Izraeli vyhráli rozdílem šesti branek (30:24) a postup na mistrovství Evropy 2014 mají čeští házenkáři plně ve vlastních rukou. Rozhodovat se o něm bude při jejich sobotním brněnském souboji s Černou Horou, která ve středu porazila doma Německo 27:25 a s předstihem si tak zajistila start na závěrečném turnaji v Dánsku. Svěřencům trenéra Vladimíra Habra bude k účasti na šampionátu stačit v duelu s Černohorci i remíza.

Článek

Národní tým i bez nemocného kapitána Filipa Jíchy, jehož sužuje střevní viróza doprovázená zvýšenou teplotou, celý zápas vedl. Rozhodující český trhák představovala pětigólová šňůra v úvodu druhé půle. „S vítězstvím z Izraele v kapse se nemusíme ohlížet na výsledky ostatních a můžeme si sami uhrát postup v přímém souboji s Černohorci. Stačí nám doma i remíza, ale budeme chtít vyhrát," těšilo kouče Habra.

České útoky byly od začátku nápaditější, střelecky se dařilo především Motlovi se Stržínkem a po dvaceti minutách hosté odskočili už na rozdíl čtyř branek (9:5). Pak ale maďarští rozhodčí poslali dvakrát za sebou český celek do oslabení a Izraelcům se v přesilovkách povedlo vyrovnat na 10:10.

Přesto do šatny odcházeli spokojenější Češi, když v poslední sekundě prvního poločasu Sobol odvážně vnikl mezi domácí obránce a zvýšil na 13:11. Po změně stran Izrael třikrát snížila na rozdíl jednoho gólu, pak ale přišel úder české reprezentace, která pod taktovkou z křídla neomylně zakončujícího Sobola pěti góly po sobě zlomila odpor domácího celku.

„Věděli jsme, že nás nečeká nikterak jednoduchý duel, ale hráči k němu přistoupili zodpovědně a ukázali v pravý čas mentální sílu i herní kvalitu. Dokázali si v útoku vyhovět a při Jíchově absenci obstaral dobře post střední spojky mladý Bečvář," doplnil Haber.

Hudeček chválil koncentraci a disciplínu

„Před zápasem jsme strávili stejný čas u rozborů videa jako na samotném hřišti, ale vyplatilo se. Musím celý tým pochválit za koncentraci a disciplínu, dodržení taktických pokynů. To byl rozhodující faktor v celém utkání, v němž jsme nechtěli dát soupeři jakoukoliv možnost dostat se do vedení a ke své hře," liboval si po zápase druhý český trenér Jaroslav Hudeček.

Reprezentanti podle něj zatím udělali pouze první krok potřebný k postupu, ale bylo pro ně důležité, že znovu dostali situaci ve skupině pod kontrolu. „Absence Filipa Jíchy pro nás byla citelná, ale tým na ni zareagoval tím nejlepším způsobem a trpělivě, pečlivou hrou si došel pro třetí vítězství v kvalifikaci. Teď doufáme, že se opět zcela zaplní brněnská hala a postup dokážeme za podpory fanoušku potvrdit," uzavřel Hudeček.

Kvalifikace o postup na ME házenkářů, hráno v Rišonu LeZion:
2. skupina:
Izrael - Česká republika 24:30 (11:13)
Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář 2, Horák 4, Hrstka 5, Juříček 3, Jurka 1, Kasal, Kubeš, Motl 4, Mráz 2, Sobol 6, Stržínek 3, Šulc.
Nejlepší střelci Izraele: Pomeranz 10, Smoler 5. Rozhodčí: C. Kekes, P. Kekes (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení 4:6. Diváci: 1100.
Černá Hora - Německo 27:25 (13:11)
Tabulka:
1.Černá Hora5401135:1308
2.ČR5302126:1196
3.Německo5203132:1324
4.Izrael5104129:1412

Reklama

Související témata: