Hlavní obsah

Filip: Hra vázne a trápím se střelecky

TUNIS

V německém Nordhormu patří český házenkář Jan Filip ke střeleckým hvězdám bundesligy, ale na mistrovství světa v Tunisu se trápí stejně jako celé mužstvo. O předešlých zápasech českého týmu a šancích na postup vykládá v 31 letech nejstarší i nejzkušenější reprezentant Filip v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Jak reálně vidíte šanci české reprezentace postoupit ze skupiny?Naděje ještě žije, musíme hlavně vyhrát oba zbývající zápasy. I když by se nám ale povedlo zdolat Slovince i Kuvajt, teď už to nemáme jen ve svých rukou. Nechci ale nic propočítávat, v minulosti jsme to dělali a nedopadalo to dobře.

Přitom stačilo dovést do vítězného konce dobře rozehrané zápasy s Islandem i Alžírskem a měli byste prakticky jistou účast mezi 12 nejlepšími celky šampionátu...To je právě ono, všichni cítíme, že jsme se o to připravili vlastními chybami. Dvakrát jsme ztratili slušný náskok a místo výher z toho byly jen remízy. Přitom do 40. minuty úvodního zápasu s Islandem jsme hráli přesně, jak jsme chtěli, ničili soupeře vysunutou obranou a on nám odevzdával balóny do ruky.

Co se pak s mužstvem stalo?Přišla útočná mizérie a od té chvíle se trápíme. Možná jsme pro soupeře snadno čitelní, neumíme moc měnit styl. Nedostáváme se do brejků a jakmile se neprosazujeme v rychlých protiútocích, je to pro nás hrozně těžké. Hra je kostrbatá, postupný útok vázne a k tomu nedáváme ani šance. Ztrácíme míče a z protiútoků inkasujeme. Je to vlastně obráceně, než bychom chtěli.

V bundesligovém Nordhornu patříte mezi střelecké hvězdy, proč se na šampionátu při zakončení trápíte?Nějak se nedaří, abych dostával včas míče do rychlého protiútoku, vinou pomalé rozehrávky není dobře časovaná ani moje střelba z křídla a každý neúspěšný pokus snižuje sebedůvěru. Trápím se a vrcholem všeho jsou zahozené sedmičky. V každém utkání minimálně tři nedáme, to už nemůže být náhoda. Ale fakt nevím čím to je, za sebe jen můžu říct, že se mi něco takového ještě v životě nestalo.

Využili jste čtvrtečního volna k načerpání psychických sil pro existenční duely?Zrušil se trénink, takže jsme trochu pročistili hlavy a dokud cítíme alespoň teoretickou šanci, pokusíme se udělat všechno pro úspěch. Snad nám nikdo nemůže vytýkat nedostatek bojovnosti, ale z herního systému na poslední chvíli vypadli dva zranění Kubeš s Hrubý, čímž se otupily naše obranné hroty a šampionát jasně ukázal, že kromě Jíchy nemáme ostrou spojku schopnou vystřelit zdálky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články