Hlavní obsah

Házenkáři na ME potkají i obhájce titulu, domácí Dány

Herning

Čeští házenkáři se na lednovém mistrovství Evropy v Dánsku utkají v základní skupině A s domácím výběrem, Makedonií a Rakouskem. Rozhodl o tom páteční los v Herningu, kde také čeští reprezentanti v hale, která pojme čtrnáct tisíc diváků, odehrají všechny své zápasy.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Filip Jícha, největší hvězda české házenkářské reprezentace.

Článek

Ze skupiny pak postoupí do druhé fáze turnaje tři nejlepší celky se započtením vzájemných zápasů a český tým může považovat los za docela příznivý. Sice potká obhájce titulu, ale celky Makedonie i Rakouska se zdají být hratelné. Na evropský šampionát prošli házenkáři počtvrté v řadě, tentokrát by ale narozdíl od minulého turnaje nechtěli končit už ve skupině.

Na Dány, kteří jsou i letošní vicemistři světa, narazilo Česko naposledy před čtyřmi lety a tehdy je doma na turnaji v Karviné porazilo 24:22.

S Makedonií má národní tým přece jen čerstvější zkušenost, loni s ní prohrál 21:27 na evropském šampionátu v Srbsku a znamenalo to pro něj konečnou. Makedonie tam nakonec šokovala pátým místem, na letošním MS skončila čtrnáctá.

S Rakušany si zahráli reprezentanti naposledy v lednu přípravu a podlehli jim o čtyři branky, loni je naopak na jejich půdě o gól porazili.

Nejlepší český házenkář Filip Jícha nechtěl mluvit o ambicích týmu, dokud neznal soupeře, ale už předem považoval za moc důležité, že díky prvenství v kvalifikační skupině mělo Česko výhodnější nasazení.

Žádný zápas však podle něj nebude lehký, například Makedonie reprezentantům jasně předvedla svou velkou sílu už na minulém mistrovství Evropy. „Jde o nejtěžší turnaj ze všech, protože se potkávají pouze silné týmy házenkářsky nejvyspělejšího kontinentu, ale určitě do toho můžeme jít s reálnou touhou po postupu," tvrdil Jícha.

Trenér nemá jistotu, že zůstane, ale los považuje za milosrdný

„Snad můžeme říct, že los byl k nám milosrdný. Je tu snad slušná naděje dostat se z této skupiny dál. Dány tipuji na velkého favorita celého mistrovství, navíc je požene domácí prostředí. Makedonci mají v kádru excelentního střelce Lazarova a Rakušané také jdou v posledních letech hodně nahoru, takže vidíte, že na Evropě není slabých soupeřů, ale my bychom se určitě chtěli vejít mezi postupující," říká trenér Vladimír Haber.

Trenéři Vladimír Haber a Jaroslav Hudeček mají sice v končící smlouvě opci, o ni však bude muset rozhodnout nové vedení, které zvolí svazová konference 29. června v pražském hotelu Olšanka. „Cítíme, že u týmu máme něco rozdělaného a neradi bychom od toho odcházeli," říká za oba 64letý Haber.

„My máme budoucnost ujasněnou, nyní záleží na svazu. Jistě, může se i stát, že přijdou do čela noví lidé a řeknou, opci vám dalo staré vedení a my vám děkujeme, máme jiné adepty. Pak ostrouháme a půjdeme pryč, ale to bychom fakt neradi," krčí rameny Hudeček. „Přišli jsme udělat nějakou práci a máme chuť v ní pokračovat, byla by hloupost odcházet od započatého díla. Už ale nechceme být jen krátkodobé řešení. Uvidíme, jestli nám někdo nabídne delší spolupráci než na půl roku," míní Haber, jenž má ze své předchozí reprezentační mise na kontě i nejlepší výsledek v historii Česka na ME, šesté místo z roku 1996.

Složení základních skupin:
Skupina A (Herning): Dánsko, Česká republika, Makedonie, Rakousko.
Skupina B (Aalborg): Španělsko, Island, Maďarsko, Norsko.
Skupina C (Aarhus): Srbsko, Francie, Polsko, Rusko.
Skupina D (Kodaň): Chorvatsko, Švédsko, Bělorusko, Černá Hora.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články