Hlavní obsah

Házenkáři potřebují k postupu na ME senzační výhru

Herning

Ještě se mohou vejít mezi tři postupující ze skupiny, pozice českých házenkářů na mistrovství Evropy je ale krajně nevýhodná. Zatím mají rozhodně daleko blíž k balení kufrů.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Reprezentant Pavel Horák (vlevo) v utkání proti Rakousku.

Článek

Kdyby dnes večer v Herningu senzačně porazili domácí Dány (20:30 h, ČT Sport), nemuseli by se na nic ohlížet a mohli začít slavit, to ale při pohledu na výkony obou celků zní jako utopie. „Zázraky se někdy dějí, tenhle by byl ale prvotřídní," říká nejlepší střelec Pavel Horák.

V případě nezdaru s obhájci titulu nezbude reprezentantům než doufat, že Makedonie vysoko podlehne Rakousku a bude mít nakonec horší skóre. Češi jsou ale zatím při srovnání o dva góly v minusu a mají proti sobě určitě těžšího soka než balkánský rival. „Sice si myslím, že nebudou stačit na výborně hrající Rakušany, ale těžko si od nich nechají dát takovou nakládačku jako my," uvažuje realisticky Horák.

Nejtěžší možný úkol

„Ušili jsme si na sebe nejtěžší možný úkol, asi bude nutné obrat Dány o nějaký bod," uvědomuje si i gólman Petr Štochl, jehož skvělé zásahy zachránily remízu s Makedonií. Jen díky ní malá postupová naděje přežila. „Pro nás byl bod málo, takže žádnou velkou radost jsme z výsledku neměli," přiznává Štochl, ale cítí, že po debaklu od Rakouska ukázal tým přece jen lepší herní tvář.

„Byla tam agresivita i drajv, které chyběly v nepovedené premiéře. Ukázali jsme i morální sílu, jenže musí se ještě přidat výraznější kvalita. Chyby nás zbytečně posílají dolů," tvrdí Štochl.

Česko se zdá být na odpis, teď už může jen překvapit. „Cesta ze skupiny je komplikovaná. Makedonci jsou určitě v lepší situaci, ale předem nic nevzdáváme. Už jsme tu šokovali negativním výsledkem, tak zkusíme i druhé překvapení s opačným znaménkem," přemítá Vladimír Haber, pod nímž by vyřazení z ME už ve skupině rozkymácelo trenérské křeslo.

Reklama