Hlavní obsah

Majitelé klubů NBA nabídli v jednání o kolektivní smlouvě ústupky

SAN ANTONIO (USA)

Majitelé klubů basketbalové NBA nabídli podle komisionáře Davida Sterna při jednání o kolektivní smlouvě zástupcům hráčské unie několik ústupků. Pokud se však na nové smlouvě nedohodnou do 30. června a 1. července začne výluka, stáhnou podle Sterna majitelé všechny své návrhy. Jednání by pak musela začít znovu od začátku.

Článek

"Pokud začne 1. července výluka, dopustí se unie chyby obřích rozměrů," řekl Stern na výroční tiskové konferenci. "Jestli se na smlouvě nedohodneme, začne úplně nová hra," dodal.

Podle Sterna majitelé ustoupili například v otázce minimálního věku basketbalistů, který by se měl zvýšit jen o rok na 19 let. Vlastníci klubů původně požadovali zvýšení limitu na 20 let. Na systému dopingových kontrol či v otázce maximální délky víceletých smluv se obě strany zatím nedokázaly shodnout.

Podle stávajících pravidel mohou basketbalisté se svým současným klubem podepsat novou smlouvu až na sedm let, při přestupu do jiného klubu je povoleným maximem šestiletý kontrakt. Majitelé prosazovali kratší smlouvy na čtyři a tři roky, hráči naopak chtějí delší závazky.

Zástupci obou táborů se v posledních dnech k jednacímu stolu nesešli. Žádné nové rozhovory zatím nejsou ani naplánovány.

Reklama