Hlavní obsah

Nový trenér z Francie chce volejbalisty stmelit

PRAHA

S úkolem stmelit roztříštěný tým přišel k mužské volejbalové reprezentaci trenér Laurent Tillie. Francouzský kouč bude mít před kvalifikací mistrovství světa a evropským šampionátem k dispozici i smečaře Jiřího Nováka, který se v pondělí k týmu připojil.

Článek

Volejbalista Paříže v reprezentaci kvůli velkému zatížení chyběl od roku 2003 a nehrál ani Světovou ligu, v níž Češi čtvrtým místem dosáhli historického úspěchu. Nyní s týmem pod vedením francouzského kouče začal trénovat a bude čekat, zda se probojuje do nominace pro červencovou kvalifikaci o mistrovství světa a zářijové mistrovství Evropy.

Novák by se měl stát součástí kompaktního týmu, který chce nástupce Pavla Reřábka z české reprezentace vytvořit. "Je potřeba z týmu udělat kolektiv a ne roztříštěné individuality, které jsem viděl v Opavě při zápasech se Slovenskem. Tým musí mít radost i trpět společně," řekl na dnešní tiskové konferenci trenér, jenž volejbalisty Cannes dovedl k francouzskému titulu.

Prestižní soutěž pod jeho vedením vyhráli i čeští reprezentanti Ondřej Hudeček a Marek Novotný, kteří stejně jako jejich spoluhráči z národního týmu od prvních tréninků zažili výrazné změny. "Dosud se trénovalo na dvě skupiny, takže okamžitě začali trénovat společně," popsal hlavní změnu Tillie.

Svazu se nelíbil rozvoj družstva

Pro zahraničního kouče, který dnes podepsal smlouvu platnou do konce mistrovství Evropy, není cesta k českému národnímu týmu výpravou do neznáma. Čtrnáct ze sedmnácti reprezentantů už zná. K reprezentaci ho dovedl její manažer Ivo Dubš, jenž se s novým koučem zná z dob své aktivní kariéry. "Jednání proběhla hodně rychle. Pomohl osobní kontakt a navíc to pro Tillieho byla dobrá nabídka z hlediska osobního růstu. Možnost trénovat před velkou mezinárodní akcí dobrý tým je pro každého trenéra vítaná," uvedl někdejší reprezentační smečař.

Výměna trenéra nebyla jen výsledkem špatných výsledků v Evropské lize, kde se čeští volejbalisté po dvou porážkách od Slovenska propadli až na poslední místo základní skupiny. "Nešlo jen o krátkodobé neúspěchy. Hlavním důvodem bylo, že se nám nelíbil rozvoj družstva, kterému jsme chtěli dát nový impulz," řekl předseda volejbalového svazu Antonín Lébl.

Reklama