Hlavní obsah

Basketbalová dvacítka na ME vysoko prohrála i s Litvou

ČECHOV (RUSKO)

Čeští basketbaloví reprezentanti do dvaceti let zakončili své vystoupení v základní skupině na mistrovství Evropy v Rusku vysokou prohrou 57:101 s Litvou. Mladí basketbalisté se tak po předchozích porážkách s Běloruskem a Itálií musejí přichystat na boje o udržení v elitní skupině, naopak suverénní Litva postupuje do vyřazovacích bojů z prvního místa.

Článek

O druhém postupujícím ze skupiny B rozhodne večerní zápas mezi Běloruskem a Itálií. Čeští hráči zahájí sérii utkání o 9. až 16. místo v úterý zápasem s Chorvatskem od 17:00 SELČ. Ve středu hrají s poraženým z duelu Španělska a Turecka a ve čtvrtek narazí na Ukrajinu.

Svěřenci Františka Róna sice dnes opět vysoko podlehli, ale trenér si pochvaloval zlepšený výkon svého mužstva. "Tuhle porážku musíme brát trochu s rezervou. Litva má totiž neskutečně silný tým, je prostě někde jinde. My jsme ji v některých chvílích dokázali hlavně naší zónovou obranou potrápit. Mám pocit, že naše výkony jdou postupně nahoru," řekl Rón.

"Klukům jsme před zápasem dali nějaké úkoly a oni je dokázali víceméně naplnit. Výsledek vypadá hrozivě proto, že jsme v závěru dali šanci klukům, kteří zatím tolik nehráli. Ztráty a nesouhru pak Litevci nekompromisně trestali a hodně odskočili," dodal Rón.

Český tým má v pondělí po třech dnech volno, mladíci budou chtít na porážky zapomenout při návštěvě Kremlu a večer si zatrénují. V úterý pak zahájí důležité boje o udržení proti Chorvatsku a Rón doufá, že už bude moci využít klíčového pivota Davida Šteffla. Ten dnes nehrál kvůli výronu v kotníku.

"Raději jsme ho dnes šetřili, aby byl k dispozici v těch klíčových zápasech. Stejně tak pevně věřím, že se střelecky chytí i David Marek," doufal Rón v probuzení kanonýra, který proti Itálii a Litvě nedal ani bod.

ČR - Litva 57:101 (12:23, 29:47, 40:70)
Nejvíce bodů: Bohačík 19, Sismilich 8, Rotrekl 7, Uhlíř, Procházka a Pumprla po 5 - Ruikis 21, Maciulis a Seibutis po 19. Fauly: 33:21. Pět chyb: Kramný, Tomanec (oba ČR). Trestné hody: 14/10 - 48/29. Trojky: 5:8. Diváci: 150.

Reklama