Hlavní obsah

Levý kotník trápí i druhou pivotku Burgrovou. Ilča je ale veliká bojovnice, tvrdí kapitánka Vítečková

Ankara

Mají velikou radost z vítězného vstupu do mistrovství světa v Turecku, kde porazily Brazilky rozdílem třinácti bodů. Přesto palčivým tématem českých basketbalistek na mistrovství světa zůstává levý kotník. Problém s ním se totiž netýká jen Petry Kulichové, která do Ankary s bolavou nohou už přijela. Stejně zranění utrpěla v 17. minutě úvodního zápasu i druhá z pivotek Ilona Burgrová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká basketbalistka Ilona Burgrová.

Článek

Po ošetření seděla během utkání hodně nešťastná hned vedle Kulichové, která si kotník léčí od úterní generálky s USA a trenér Lubor Blažek nechtěl nic riskovat, takže ji během úvodního zápasu nechal jen na lavičce. Burgrová se ale na konci třetí čtvrtiny obětavě vrátila do hry. „Zatejpovali mi nohu docela pevně, zkusila jsem družstvu jít pomoci třeba i přes práh bolesti," přiznala.

Od sobotního večera je v intenzivní péči reprezentačního lékaře Havlase. „Půjde asi o klasické podvrtnutí. Nejdřív jsem se lekla, aby to nebylo něco horšího. Nohu cítím a uvidíme, jak moc to do neděle oteče," říkala Burgrová pro ČTK bezprostředně po zápase s Brazílií. „Ilča je veliká bojovnice, to je její ohromná devíza. Snad s tou nohou vydrží a její stav se nezhorší," doufala pro Radiožurnál kapitánka Eva Vítečková. „Ohromně si vážím toho, jak Burgrová sama řekla, že se vrátí na palubovku," ocenil počin své pivotky i trenér.

Češky musely část zápasu odehrát na jedinou klasickou pivotku Alenu Hanušovou, která se obtížně role nezalekla a byla schopná dávat i jednoduché koše z brejků. „Musí takhle hrát, drze do koše a uplatnit se jako koncový hráč," tvrdil Blažek o hráčce, která se nakonec stala s patnácti body nejlepší střelkyní.

Cennou výhru chtějí potvrdit dnes proti Japonkám

Silově skvěle připravenou Brazilku Eriku Souzaovou se zkušenostmi z WNBA pomohlo pod košem ubránit klasické křídlo Jana Veselá, která svůj velmi dobrý výkon korunovala cennými zisky a jistotou při trestných hodech. „Jana je úžasná. Její dlouhé ruce posbíraly spoustu balónů, pod oběma koši odvedla černou práci," těšilo Vítečkovou.

Brazilky ve finiši hodně vytáhly presink a snažily se velkou agresivitou ještě vrátit do zápasu. Snížily na rozdíl devíti bodů, ale tři minuty před koncem jejich nápor utnula pátou českou trojkou Bartoňová. „Vstup do turnaje je vždycky velmi důležitý a já jsem moc rád, že holky do toho daly maximum," ocenil trenér. „Brazílie má přitom svou kvalitu, eliminovali jsme ji ale precizním bráněním a náskok se povedl vybudovat z rychlých protiútoků," doplnil Blažek.

Přes všechny nesnáze v zápase ocenil hlavně týmový projev. „Díky tomu přístupu jsme se vypořádali se všemi komplikacemi, ať už šlo o různé bolístky nebo nesmírně tvrdý styl Brazílie," tvrdil kouč s vědomím, že vedle kotníku Burgrové musí doktor řešit i naražený loket Hanušové, Bartoňové koleno a Veselá má velikánskou bouli na čele. „Času na regeneraci moc není, ale první krok vyšel a teď to jen potvrdit v neděli odpoledne proti Japonkám," uvažoval Blažek.

Reklama