Hlavní obsah

Volejbalisté letí na kvalifikaci MS, trenér čeká vyrovnaný boj

PRAHA

Čeští volejbaloví reprezentanti v úterý odcestují do Francie, kde je od čtvrtka do soboty v Le Cannet čeká kvalifikace mistrovství světa 2006 proti Nizozemsku, Finsku a domácímu mužstvu. Před odletem z Prahy se hráči i trenér Laurent Tillie shodli, že o dvě postupová místa na šampionát do Japonska se strhne lítý boj, který nemá favorita.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pro Francouze, kteří získali na minulém MS bronz, hovoří domácí prostředí. Finové se zase probojovali do finále Evropské ligy, která se letos Čechům nepovedla. O Nizozemcích se toho moc neví, po aténské olympiádě jako by se po nich slehla zem. "Ale nahráno přitom určitě mají. Měsíc byli v Americe, potom hráli s Německem a s Portugalskem," řekl Tillie.

Očekává turnaj čtyř vyrovnaných protivníků, na který všichni jistě přijedou perfektně připravení. U svých svěřenců v tomto ohledu vidí malý handicap. "Po návratu z Evropské ligy v Turecku nám závěrečnou přípravu narušily zdravotní problémy," připomněl francouzský trenér střevní potíže, které na několik dnů poslaly do postele polovinu týmu.

Soupeři na úvod - Nizozemsko a Francie

Ve čtvrtek v Le Cannet narazí český výběr na Nizozemsko, v pátek na domácí Francii. Tillie tedy půjde proti svým, navíc jeho manželka pochází z Nizozemska, ale zápasy s krajany nebere jako srdeční záležitost. "Je to moje práce, s tím nemám problém. Pro mne je rozhodující dovést tým k úspěchu," prohlásil Tillie, po Argentinci Velaskovi druhý cizinec na lavičce národního mužstva.

Dosud trénoval francouzské mistry z Cannes, mezi jeho svěřence patřili i reprezentanti Ondřej Hudeček a Marek Novotný. Také další české volejbalisty zná z francouzské ligy, ale nejen proto se rychle vpravil do nové role. "V národním mužstvu nemáte takové zázemí na jednom místě jako v klubu, reprezentace je mnohem pohyblivější záležitost. Ale zase máte mnohem větší možnost výběru hráčů," srovnal Tillie.

Český tým převzal po odvolaném Pavlu Řeřábkovi na počátku července a vzpomíná, jak ho při prvních trénincích zarazila nesoustředěnost hráčů. "To bylo na začátku opravdu dost složité, teď se už ale začíná projevovat zlepšení," řekl. Přesto v tomto bodu není ještě zcela spokojen. "Musíme umět víc trénovat a s ještě větším soustředěním," dodal.

Tillie je osobnost

Změna na trenérském postu se podle hráčů okamžitě výrazně odrazila v náplni tréninků a atmosféře v týmu. "Začalo se trénovat intenzivněji, jak jsme zvyklí z ciziny," řekl blokař Martin Lébl. "A ta soustředěnost? Zpočátku to asi byla pravda, než jsme se dali dohromady," uznal.

Smečař Jakub Novotný zase připomněl pasáž Tillieho nástupní řeči o kvalitních individualitách, které je teď nutné stmelit v jednolitý kolektiv. "Musí se makat, určitě po nás vyžaduje víc. I Pavlovi Řeřábkovi ale musíme být za mnohé vděční," dodal na adresu bývalého kouče.

Také nahrávač Lukáš Ticháček si pochvaluje kvalitnější tréninky a Tillieho považuje za volejbalovou osobnost, kterou hráči respektují. "Hlavně ale hned na začátku řekl, že nemá v týmu základní šestku a náhradníky, ale dvanáct lidí. Každému tím dal možnost, aby si vybojoval svoje místo," prohlásil Ticháček.

Reklama