Hlavní obsah

Brankář házenkářů Štochl: U počítače jsem hladový po českých věcech

Praha

Ve 38 letech je Petr Štochl nejstarším z českých házenkářů, kteří se představí na MS v Kataru. Z role doyena národního týmu si dělá legraci. „Než bych si připouštěl svůj věk, tak říkám, že mám v mužstvu patnáct mladších spoluhráčů,“ směje se gólman berlínského Füchse.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář mužské házenkářské reprezentace ČR Petr Štochl

Článek

Čeká vás už třetí mistrovství světa. Jak vzpomínáte na dvě předešlá?

Teď měla reprezentace osm let pauzu, ale zažil jsem exotiku v Tunisku 2005 i o dva roky později Německo, které nám bylo prostředím bližší. Na oba šampionáty se jelo s velkým očekáváním, nakonec jsme šťastně prolezli ze skupiny, ale moc víc se nepovedlo. Ještě si vybavím, že jsme v roce 2007 postoupili přes Egypt, který teď v Kataru taky potkáme.

Letos se Česko zařazením do nejtěžší skupiny ocitlo v pozici outsidera. Souhlasíte?

Máme poměrně dost hráčů, kteří mají minimum zkušeností na mezistátní scéně a už samotná účast na mistrovství je pro nás úspěchem. Zásadním cílem musí být držet se házené, kterou jsme schopni předvést. Víme, co umíme, a tomu, co hrajeme, věříme. Z mužstva ale cítím, že zná svůj herní koncept a trenéři i vědí, jak nás posouvat ve výkonu.

Jak řídíte z branky obrannou činnost týmu?

Hlavní je komunikace s pilíři defenzívy, Pavlem Horákem a Kubou Szymanskim. Brankář je vlastně sedmým obráncem a spolupráce je enormně důležitá. Jakmile hráč střílí bez bloku nebo jinak nebráněný, tak je to pro gólmana obtížně řešitelná situace a reagovat na samotnou střelu je téměř nemožné. Spokojen můžu být jedině tehdy, když dostaneme alespoň o gól míň než brankáři soupeře.

Do Kataru se podíváte poprvé v životě. Očekáváte velkou exotiku?

Moc netuším, do čeho jedeme, i když jsem se už trochu bavil s Filipem Jíchou, která tam v roce 2002 jako mladíček hrál. S exotikou nemám problém, jedeme hlavně hrát házenou a na ni se soustředím. Když bude čas i prostor, tak rád poznám všední život v těch končinách.

Všechna česká utkání se hrají až hodně pozdě večer, budou to dlouhé dny?

Nemám taková čekání zrovna rád a budu hledat způsob, jak si den zkrátit. Uvidíme, jestli klima v Kataru umožní třeba procházky. Může to znít jako klišé, ale máme dobrou partu a nějaké ponorky z dlouhého společného pobytu se nebojím. Umíme se zabavit i jinak, já třeba vezu dost knížek a počítám, že si budu hodně pouštět filmy na počítači.

Pařit hry vás neláká?

To přenechám těm mladším. Jak jsem skoro celý rok v cizině, tak jsem hladový po českých věcech. Nevím, jestli tedy zrovna držím trendy a chytám novinky, ale pouštím si, co se mi líbí, bez ohledu na žánr. Ať jde o rock, či písničkáře a u filmů komedie, nebo psychologický thriller.

Co na to váš tradiční spolubydlící Filip Jícha?

Většinou to neudejchá, takže s ohledem na něj nasazuju sluchátka. On mě ale přitom veřejně pomlouvá, že chrápu, a já nevím, jak to může tvrdit, když vždycky usne dřív než já (úsměv).

Reklama