Hlavní obsah

Trenér Děčína Budínský chválí Američana Tuckera i mladé české hráče

Děčín

Velkým příslibem před rozhodující fází sezóny jsou pro basketbalisty Děčína herní jistota a kvality, jimiž se prezentovali v dosavadním průběhu soutěže. Nejen, že si drží skvělé druhé místo v tabulce Kooperativa NBL, ale imponující je i nevídaná pohoda v týmu. Vychází z precizní práce trenéra Pavla Budínského, který doslova žije basketbalem a svůj entuziasmus přenáší i na hráče.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

Děčín je letos celkem, který by to mohl v lize dotáhnout hodně daleko. A to má ve svém kádru jediného cizince - Američana Anthonyho Tuckera. Kdo to je? Ptali se asi na začátku sezóny příznivci, kteří posilu samozřejmě neznali.

„Tucker dává důležité body a stal se naším lídrem. Přitom je poprvé v Evropě a byl to pro něj skok do neznáma. Ale pro mě je zajímavé sledovat ho v tréninkovém procesu. Etabloval se nejen po basketbalové stránce, nýbrž i z hlediska života mimo hřiště," tvrdí Budínský. A přidává další komplimenty. „Nechci ho přechválit, ale už v polovině sezóny mohu zodpovědně říci, že je opravdovou posilou. Splňuje, co jsme si od něj slibovali. Je tady sám, má však podporu rodiny z Ameriky. I v Děčíně poznal kolem sebe lidi, kteří se mu snaží vyhovět. Když se s ním budete bavit, tak bude v souvislosti s Děčínem říkat něco o druhém domovu," vykládá Budínský nadšeně.

Nad otázkou, kde Tuckera takříkajíc vytáhl, se trenér pousmál. „Já to sdělím a vy to všem prozradíte (úsměv). Ale ne, jde o žert. Pokaždé se příchod posily ze zámoří jeví jako sázka do loterie. Potřebujete mravenčí práci, kontakty s lidmi, kteří dají správný tip. Nemůžeme si dovolit za hráči předem vycestovat a někoho rovnou vybírat. Netvrdím, že vždycky se trefíme do velké posily, ale pár takových hráčů už v Děčíně bylo," nastiňuje Budínský.

Kromě Tuckera je na děčínské soupisce dvanáct českých hráčů. „Je milé pro trenéra poslouchat, jak se zlepšují. Máme štěstí na soutěživé typy se symbiózou mezi zkušenějšími a mladými, kteří dělají pokroky. Jen aby nám to vydrželo," přeje si trenér severočeského celku.

Budínský: Z levného zboží děláme konkurenceschopné

Děčín má hráčské stálice - Stria, Jakub Houška, Landa, Bosák. „Po jejich boku se prosazují kluci, kteří přišli jako neznámé tváře. Obrazně řečeno - z levného zboží se snažíme dělat hotový produkt a konkurenceschopné zboží. Pro mě je radost vidět při hře Bažanta, Kašu, Jiříčka, Vyorala, nebo Kroutila. Hendrych hrál hokej v Klášterci, odložil brusle a za rok a půl se stal sparingpartnerem ligových basketbalistů. Tito hráči mohou zanedlouho plnohodnotně působit v lize, přitom neprošli extraligovými týmy v juniorské kategorii. Nejsou tučnými písmeny v novinách, ale pracovat s takhle zanícenými hráči bych přál každému trenérovi," rozplývá se Budínský.

Váží si toho, že má v klubu silnou pozici. Ostatně v Děčíně trénuje už přes deset let v řadě, přitom stačil zastávat i funkce u české reprezentace jako asistent a následně i na postu hlavního kouče. „Když chci do Děčína nějakého hráče, musím přesvědčit vedení. Většina lidí umí naslouchat a akceptovat argumenty, které předkládám. Pokud basketbalista respektuje pravidla a zákony chování organizace, profituje z toho nejen on jako jednotlivec, ale celý tým," zakončuje Budínský svoje zamyšlení.

Reklama