Hlavní obsah

Dal jsem si jinou snídani než obvykle, vysvětloval svou proměnu v brance zářící Štochl

Dauhá

Doslova zavřel branku. Mimořádné vzepětí, které předvedli ve čtvrtek v hale Al Sadd čeští házenkáři při úžasné výhře na MS nad Islandem (36:25), jakoby začalo u gólmana. Zkušený Petr Štochl zachytal parádně, úspěšnost zásahů měl 41 procent a předvedl možná nejlepší výkon za 16 let reprezentační kariéry.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Brankář Petr Štochl (uprostřed) se se spoluhráči raduje z výhry nad Islandem.

Článek

Máte nějaké vysvětlení úžasné proměny, která se s vámi stala?

Dal jsem si k snídani něco jiného než obvykle, možná u toho zůstanu (úsměv). Nechci mluvit o sobě, i když jsem si nechal nahrát od videoanalytika veškeré svoje zásahy tady v Kataru a z toho se nějak orientoval. Za výhrou ale stojí skvělý výkon týmu. Především první půle patřila k tomu nejlepšímu, co jsem v nároďáku zažil. V pravý čas jsme ukázali charakter a zůstali ve hře o postup, to je pro nás teď nejcennější.

Měli trenéři po předchozích rozpačitých výkonech gólmanů obtížné rozhodování, koho poslat do branky?

Jak jsme s Martinem Galiou oba trochu nakřáplí z těch přechodů z tepla do šíleně klimatizovaných prostor, tak poslali mě, protože jsem byl z nás dvou na tréninku asi živější. Stejně jsme si ale s Galošem řekli, že zkusíme chytat jako jugoslávští brankáři, takže tam budeme jen stát a oni nás budou trefovat.

Tahle taktika vyšla perfektně...

Ne vážně, připravovali jsme na jejich hlavní střelce, které se nám podařilo absolutně eliminovat. Palmarsson dal jediný gól a Sigurdsson žádný, což bylo pro nás zásadní.

Hodně tomu pomohlo, že jste nebyli tak pasivní v obraně a trochu ji vytáhli?

Určitě, nechtěli jsme, aby nás islandské spojky ostřelovaly ze sedmi osmi metrů. Určitě pomohlo, že jejich hvězdy neměly svůj den a nám perfektně zafungovala spolupráce mezi mnou a obránci, což se odrazilo na výsledku.

Nejlepší Islanďan Aron Palmarsson nedohrál. Jak jste z branky viděl jeho střet s Ondřejem Zdráhalou?

Trefil Zdráhošovi rameno, nevím, jak moc to bylo aktivní od jednoho nebo od druhého. Palmarson je ale mozek Islanďanů, z toho střetu vyšel hodně otřesený a stěžoval si, že ho děsně bolí hlava. Ve druhé půli už tam, myslím, vůbec nechodil.

Dobrým taktickým tahem bylo i zařazení Filipa Jícha na pivota, že?

Říkali jsme si, že to může Island překvapit. Jícha má velký přehled, zná našem systémy i kombinace, pohyb na brankovišti má zmapovaný a ví, kam se postavit. Zahrál parádně, hlavně pro mladší kluky musí být motivující, že konečně viděli, že to co pořád donekonečna zkoušíme na tréninku, funguje i v zápase.

Jak moc jste si přiblížili postup do osmifinále?

Šance žije, to je nejdůležitější, ale ještě se musí naplnit dvě další podmínky. Chci věřit, že Egypt vyhraje nad Islandem, má tady prakticky domácí prostředí, to ho žene dopředu. Ale pozor, náš hlavní problém bude porazit Alžírsko. Bude nutné se tedy soustředit hlavně sami na sebe, na čtvrtečním výkonu se dá ale určitě stavět.

Reklama

Související témata: