Hlavní obsah

Chybí poslední krok k poháru. Trenéři dělali analýzu soupeře předem a správně trefili Bělorusko

Dauhá

Mají před sebou už poslední vystoupení na mistrovství světa v Kataru. Čeští házenkáři budou hrát s Běloruskem v hale Duhail v úterý od 17 h českého času pouze o konečné 17. místo a z tohoto pohledu skutečně nejde o žádnou hitparádu. Ve hře je však dílčí úspěch, zisk Prezidentského poháru věnovaný šéfem světové federace Hassanem Mustafou pro nejlepší tým z těch, které neprošly do play off.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Radost českých házenkářů.

Článek

„Stojíme o pohár i o čtvrtou výhru v řadě. Ani si nevybavím, kdy by se Česku taková vítězná vlna na velké akci povedla," říká trenér Jan Filip. Sérii čtyř vítězství nepoznal národní tým od MS 1995 na Islandu, kde nakonec skončil osmý.

Když české mužstvo v Kataru nějak překouslo, že ani přes dvě výhry nepostoupilo ze skupiny, motivací se pro něj stala právě výše uvedená trofej. Trenéři se předvedli i věštecké schopnosti a správně odhadli, že posledním soupeřem na turnaji budou Bělorusové. „S Danem jsme se ještě před Rusy rozhodli, že si zpracujeme jeden zápas dopředu a trefili jsme to správně," říká Filip.

„Udělali jsme výjimku a videoanalýzu jsme si skutečně nachystali s předstihem. Shodli jsme se na tom, že příštím soupeřem bude Bělorusko a půjde o souboj vítězů z pondělka, vyšlo to do puntíku," doplňuje Kubeš.

Běloruskými hvězdami jsou bratři Rutěnkové. Starší Sergej hraje za Barcelonu a v minulosti reprezentoval i Slovinsko, ale nyní už zase hájí barvy rodné země. „Hráčům ukážeme pár klíčových momentů ze hry Bělorusů, kteří staví na rychlosti, dynamičnosti a střelbě ostrých spojek," naznačuje Kubeš.

Výkon na hranici možností

„My se hlavně chceme soustředit na svůj výkon, abychom dodržovali to, co si domluvíme a při loučení potvrdili ten proces zlepšení. Rádi bychom, aby kluci zahráli tak dobře jako v posledních třech zápasech, kdy se mužstvo dostalo na hranici svých možností," doplňuje Daniel Kubeš.

Okamžitě po utkání se český tým musí jet rychle sbalit na hotel, tam stihne pozdní večeři a ještě během katarské noci ale odletí směr Dubaj, kde pak přesedne na přímý letecký spoj do Prahy. Hráči před utkáním pevně doufali, že na palubě budou mít sebou i Prezidentský pohár jako vítězové soutěže útěchy.

Letošní šampionát jinak zná už všechny čtvrtfinalisty. Mezi nimi jsou obhájci všech tří medailí, minule zlatí Francouzi, stříbrní Němci i bronzoví Chorvaté. Nejpřekvapivější je asi postup domácího Kataru. Naopak trochu nečekaně už balili kufry Švédové, na jejich úkor mezi elitní osmičku proklouzli Poláci.

Reklama

Související témata: