Hlavní obsah

Řekové rok po triumfu ve fotbale slaví titul i v basketbale

BĚLEHRAD/ATÉNY

Loni v červenci Řekové oslavovali překvapivý triumf na mistrovství Evropy ve fotbale, v neděli se podruhé v historii stali evropskými šampiony v basketbale. I tento triumf v aténských ulicích i v dalších řeckých městech oslavovaly tisícovky fanoušků. Ti po finálovém utkání v Bělehradě vyrazili do ulic s řeckými vlajkami.

Článek

Gejzír oslav plný troubení aut a ohňostrojů pokračoval až do časných ranních hodin. "Kdo nás teď může předhonit, jsme úřadujícími mistry Evropy ve fotbale i basketbale," radoval se jeden z fanoušků. "Pro zemi s 11 miliony obyvatel je úžasný úspěch během jediného roku vyhrát evropské tituly ve fotbale a basketbale a hostit olympijské hry," dodal v rozhovoru pro televizní stanici MEGA bývalý basketbalista Panayiotis Fasulas, který byl u prvního řeckého evropského titulu v roce 1987.

Jeho následovníci v nedělním finále porazili Německo 78:62, když kvalitní obranou udrželi na uzdě nejlepšího hráče soupeře Dirka Nowitzkiho. Nejužitečnější basketbalista a nejlepší střelec turnaje zaznamenal třiadvacet bodů, ale proměnil jen jeden z osmi trojkových pokusů a ztratil čtyři míče. "Jsme spokojení s tím, co jsme dokázali. Řekové prostě byli lepší," uvedl pivot Dallasu Mavericks.

Tým, který v svém středu neměl žádného hráče ze zámořské NBA, se v Bělehradě mohl opřít o prakticky domácí prostředí. Do Srbska a Černé Hory přiletělo sedm letadel s řeckými fanoušky, kteří v hale pro 20.000 diváků vytvořili bouřlivou atmosféru a bezprostředně po závěrečném klaksonu se roztančili.

"Bylo to pro nás finále snů. Ukázali jsme obrovského týmového ducha a dnes večer by nás nikdo v Evropě neporazil," řekl po zápase řecký rozehrávač Theodoros Papalukas, který byl s dvaadvaceti body nejlepším střelcem vítězného týmu.

Reklama

Související témata: