Hlavní obsah

Druhé finále ligy basketbalistů může přinést divácký rekord

Děčín

Druhé finále Národní basketbalové ligy zavítá do Děčína, kde se domácí hráči pokusí zdramatizovat sérii s obhájcem titulu Nymburkem. Jedenáctinásobní mistři první zápas doma vyhráli 69:64, ale v odvetě je čeká bouřlivá atmosféra. V Děčíně po historickém postupu do finále zavládla euforie a vedení klubu se rozhodlo zápas přesunout na zimní stadion pro pět tisíc fanoušků. Pokud se ho povede vyprodat, padne nový divácký rekord české ligy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Chester Tre Simmons z Nymburka (vlevo) a Lukáš Bažant z Děčína v prvním utkání finále play off ligy basketbalistů Nymburk - Děčín.

Článek

Dosavadním maximem je 4250 diváků, kteří v lednu 2007 dorazili do pardubické ČEZ Areny na utkání Pardubic s Nymburkem. V této sezoně bylo nejvíc 3240 lidí na utkání Pardubic s USK Praha.

V Děčíně běžně vyprodávají svou halu Maroldovka pro 1800 fandů, ale zájem o finále výrazně převyšoval její kapacitu. "Proto jsme si řekli, že finále už zkusíme dát do větší haly, abychom ho mohli ukázat všem, co ho chtějí vidět na vlastní oči," řekl pro web soutěže generální manažer Děčína Lukáš Houser. "Když se nám podaří přilákat 2000 lidí, budu spokojený, ale věřím, že to nakonec bude o dost víc," uvedl Houser.

Pokoření rekordu sice není cílem, sportovní euforie na severu Čech podnícená hokejovým titulem Litvínova či triumfem libereckých volejbalistů však naznačuje, že rekordní návštěva na basketbal může přijít. Kromě 400 permanentkářů klub připravil i akci pro školy a sportovní celky z celého kraje. Nahlášeny jsou zájezdy z Varnsdorfu, Roudnice a dalších blízkých měst.

"Jsem realista, a když slyším někoho mluvit o tom, že pětitisícovou kapacitu naplníme, tak říkám, že by to jistě bylo krásné, ale asi to tak nedopadne. Přece jen jsme v Česku, jde o menší město. Ale zase - kdo si dává malé cíle, nic nedokáže," prohlásil Houser.

Děčín bere zápas jako poděkování fandům za celou sezonu, odvděčit se jim chce především výkonem. Aby ještě jednou vrátil sérii na svou palubovku, potřebuje doma vyhrát. Hráči věří, že s podporou fanoušků se jim favorizovaný Nymburk povede minimálně potrápit.

"Prohráváme 0:1 a teď uvidíme, co předvedeme doma. V Děčíně to od nás bude o třídu lepší výkon hlavně v obraně. Věřím, že dokážeme zahrát ještě lépe než v prvním utkání," řekl zkušený Pavel Bosák.

Nymburští basketbalisté jsou však na bouřlivou atmosféru a hokejové stadiony zvyklí z mezinárodních zápasů a věří, že tlak zvládnou. Naopak se domnívají, že soupeři přesunem na hokejový stadion přijde o velkou zbraň, kterou byl stísněný prostor jejich haly. "To fandům umožňovalo vytvářet pekelný kotel. Na svém hřišti mají diváky hned u palubovky, na zimácích je vzdálenost od hráčů větší. Uvidí se ale až v pondělí, zda to bude jejich výhoda, či zda jim to naopak neuškodí," řekl nymburský pivot Petr Benda.

"To, že se bude hrát v hokejové hale, je dobré pro český basketbal a ze strany Děčína jde o dobrou myšlenku. Zvýší to zájem diváků. Víme, že v Děčíně bude plno a hlučno. Musíme se na to připravit a ještě zlepšit svou obranu," uvedl nymburský kouč Kestutis Kemzura.

Zápas začne v pondělí v 18:00, přímý přenos vysílá Slovak Sport.

Reklama

Související témata: