Hlavní obsah

V Milwaukee věří, že Welsch bude elitním náhradníkem

ST. FRANCIS

Basketbalista Jiří Welsch by mohl patřit mezi nejlepší náhradníky ve slavné NBA. To si alespoň myslí jeho zaměstnavatelé v klubu Milwaukee Bucks, kteří jej získali v červnu z Clevelandu. Jediný český zástupce v NBA zatím nenastupoval v přípravných zápasech na novou sezónu kvůli poraněnému stehnu, ale v klubu s ním počítají pro roli náhradníka hlavních hvězd týmu.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

"Welsch je velmi univerzální hráč a může hrát na různých pozicích. Potřebovali jsme střely a body od lavičky," řekl generální manažer Milwaukee Bucks Larry Harris v rozhovoru pro list Journal Sentinel. Ten příchod Welsche do Bucks označil jako neprávem opomíjený velmi dobrý tah vedení klubu.

Pětadvacetiletého Welsche, který si v nadcházející sezóně vydělá 2,2 miliónu dolarů, získalo Milwaukee v červnu od Clevelandu za volbu v druhém kole draftu. Welsch sám očekává, že zažije v týmu Milwaukee lepší časy než v minulé sezóně u Cavaliers. Rád by naopak navázal na předchozí úspěšné angažmá v Bostonu, v jehož dresu se v sezóně 2003/04 nadlouho probojoval do základní sestavy po boku věhlasného Paula Pierceho.

"Myslím, že mám šanci být součástí velice dobrého týmu. Říkám šanci, protože dobří hráči a známá jména pokaždé nevytvoří dobrý tým," řekl Welsch, který podle listu v dosavadním průběhu přípravného kempu trenéry nadchl. Trenér Terry Stotts jej po prvním týdnu přípravy označil za dobrého střelce a obranáře.

Stejně dobrý jako v Bostonu

Welsch prý je připraven na to, že jeho minuty na hřišti nebudou vzhledem ke konkurenci na rozehrávačských postech přibývat kvapem. Vedle Redda se o místo budou prát třeba Desmond Mason či další novic Bobby Simmons, situaci však český basketbalista podle listu nepovažuje za tak beznadějnou, v jaké byl v Clevelandu.

"Tam zažil po odchodu z Bostonu špatný start," vzpomínal asistent trenéra v Milwaukee Lester Conner, který Welsche zná ze společného působení v Bostonu. "Spoluhráči ho sráželi mentálně a on ztratil jistotu. Tady už je to zase ten starý Jiří, kterého jsme měli v Bostonu; dobrý střelec s dobrým rozhodováním," řekl Conner.

Clevelandu nepomohl ani LeBron James

List upozornil, že v Clevelandu byl Welsch favoritem kouče Paula Silase, který byl po osmi zápasech společné práce vyhozen. Cleveland zažil pád a ani LeBron James mu nepomohl do play off. "Myslím, že to tam celkově neklapalo. Já od sebe hrozně moc očekával, naneštěstí se to nepovedlo. Byl tam hrozný tlak na to postoupit do play off. Já neodehrál tři, čtyři zápasy dobře a od té doby jsem seděl na konci střídačky," vzpomínal na nevydařené angažmá Welsch.

"Sebedůvěru jsem ale neztratil. A nechci své výkony stavět jenom na střelbě. Velká věc je obrana a chci-li být na hřišti, musím se soustředit na všechny aspekty hry," řekl Welsch, kterého čeká čtvrtá sezóna v NBA.

Reklama

Související témata: