Hlavní obsah

Wizards chtějí Satoranského, za oceán může i Veselý

Praha

Dosud hráli NBA pouze tři čeští basketbalisté, teď je ale takřka jisté, že se tam za rok objeví i čtvrtý. Tomáš Satoranský si parádními výkony na evropském šampionátu řekl o ještě větší pozornost Washingtonu, který ho draftoval.

Foto: Profimedia.cz

Čeští basketbaloví reprezentanti Tomáš Satoranský (vlevo) a Jan Veselý by mohli zamířit do zámořské NBA.

Článek

„Potkal jsem v Lille Tommyho Shepparda, ředitele hráčských operací Washingtonu. Přijel si speciálně promluvit právě se Satoranským a je tu velmi silná indikace, že by příští rok mohl dostat prostor u nich," tvrdí první Čech v zámořské lize Jiří Zídek.

„S lidmi z Wizards jsem často v kontaktu. NBA je pro mě samozřejmě obrovským snem, ale už v roce 2012 po draftu jsme se všichni shodli, že to má svůj čas," reaguje hráč.

Satoranskému je teprve třiadvacet, už ovšem vyrostl v elitního evropského rozehrávače. Za horizont příští sezóny ale zatím moc nekouká.

„Ještě mám rok smlouvu v Barceloně, tam musím hrát co nejlépe. Potom nás v červenci čeká olympijská kvalifikace, pak se třeba začnou plnit moje velká přání," říká Satoranský, jenž udivuje fyzickým fondem i schopností číst hru.

Šampionát se povedl osobně i týmově, zářil Veselý

„Wizards pozorně sledují jeho vývoj a jsou velice spokojení," cituje ČTK agenta Phillipa Paruna, který Satoranského zastupuje. „Řešit budoucnost v NBA, to bude téma příštího léta," dodává syn novozélandského finalisty tenisového Australian Open z roku 1973.

Působení za oceánem může být tou dobu ve hře i u pivota Jana Veselého, jemuž hodně prospěl první rok z dvouleté smlouvy ve Fenerbahce a na šampionátu řádil pod košem. „Šel jsem do turnaje s tím, že pojedu na maximum, abychom udělali výsledek. Povedlo se to osobně i týmově," vykládá třetí nejlepší střelec ME, jenž nasbíral vůbec nejvíc doskoků.

Veselý už v NBA byl, jenže angažmá ve Washingtonu nesplnilo jeho ani klubové představy. „Mohl by se tam vrátit jako vyspělejší basketbalista i člověk," uvažuje Zídek. „Výkony na mistrovství dvěma českým oporám dveře do NBA určitě nezavřely, spíš naopak," tvrdí Parun. Pro oba se navíc za rok otevírá cesta i díky zvýšení platových stropů v zámoří.

Češi v NBA
Jiří Zídek (1995–98) Charlotte, Denver, Seattle
Jiří Welsch (2002–06) Golden State, Boston, Cleveland
Jan Veselý (2011–14) Washington, Denver

Reklama