Hlavní obsah

Česko - Itálie 33:15 Parádní vykročení do kvalifikace, házenkářky rozebraly do šroubku Italky

Praha

České házenkářky vstoupily do kvalifikace ME 2016 parádním způsobem, když v Praze rozdrtily Itálii 33:15. Mají tak dva body do tabulky v boji o šampionát, které uspořádá příští rok v prosinci Švédsko. O dvě postupová místa ze skupiny ale budou bojovat především se Srbkami a Ukrajinkami, v Užhorodě se představí už v neděli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká házenkářka Helena Štěrbová (vpravo) a Bianca Del Balzová během kvalifikačního duelu s Itálií.

Článek
Fotogalerie

Itálie platí za outsidera skupiny a české házenkářky proti ní před solidně zaplněnou halou na pražském Podvinném mlýně začaly s obrovskou chutí. Když v 8. minutě vedly už 5:1, maďarský trenér soupeřek Tamas Neukum si vyžádal oddechový čas a snažil se nějak změnit herní strategii svého týmu. Jenže česká obrana, kterou ze středu výtečně dirigovala po červnovém konci kariéry jen na výpomoc povolaná Štěrbová, zůstávala takřka nepropustná.

Za ní navíc skvěle chytala Raníková, která přestoupila v létě do Nantes. Tam trénuje i reprezentační kouč Bašný a česká gólmanka dokazovala, že jí působení v aktuálně osmém týmu francouzské ligy svědčí. Parádními zákroky brala Italkám vítr z plachet, po dvaadvaceti minutách byl stav už 10:3.

Závěr byl českou exhibicí

Právě výkon brankářky tak eliminoval pár zbytečných českých chyb a nepřesností v útočné fázi. Rozdíl skóre dál rostl, přičemž zakončení na sebe brala pestrá škála hráček. Nápaditost útočného pojetí byla další silnou zbraní domácích, o čtrnáct poločasových branek se tak podělilo deset reprezentantek.

Italky nechtěly odjet z Prahy s potupným debaklem a po přestávce bylo vidět, že myslí hlavně na to tolik neinkasovat. V útoku se začaly spoléhat na spojku Niederwieserovou, obraz dění na palubovce nezměnilo ani nasazení mladších hráček do sestavy národního týmu. I když české kanonýrky Hrbková s Luzumovou část druhé půle proseděly na lavičce, stav 21:12 ve 45. minutě naznačoval, že o vítězství domácího družstva nemůže být pochyb.

Závěr byl už českou exhibicí, při níž se v brance zaskvěla střídající Satrapová a v útoku ukázala vrchovatou měrou svůj talent teprve 17letá Kordovská a při brejcích ukazovala Salčáková, že v kádru lídra třetí francouzské ligy na předměstí Štrasburku nic neztratila ze své rychlosti. Nakonec se jen v obraně využívaná Štěrbová nedočkala na české straně gólu.

Trenér Bašný byl spokojený

„Zápas se od začátku vyvíjel přesně tak, jak jsme chtěli. Podařilo se na Italky vlítnout a ukázat jim, že tady nebudou mít šancí. Hlavně s obrannou fázi jsem hodně spokojen a snad všichni viděli, proč jsem tolik stál o výpomoc Štěrbové. Nakonec se povedlo pošetřit i opory, ty mladé holky jako Kordovská, Malá, Jeřábková se s tím větším herním prostorem srovnaly skvěle," hodnotil trenér Jan Bašný.

„Co jsme si řekli, to jsme na hřišti i splnili. Vyhrát rozdílem osmnácti gólů je moc pěkné, trenér nám říkal, že za žádného stavu nesmíme polevit. Byl to zápas, v němž sedlo všechno, co mělo. Tak kéž by to platilo i proti silnějším soupeřům," líčila Markéta Jeřábková. Šťastně se usmívala i debutantka Kamila Kordovská. „Pro mě nádherná premiéra. Moc si vážím příležitosti, kterou jsem dostala. Dařilo se mně i celému týmu. Navíc tady kousek od haly bydlím, takže přišlo i hodně známých. Byla i super atmosféra," říkal reprezentační benjamínek ze Slavie.

Kvalifikace ME 2016 házenkářek - 2. skupina
Česko - Itálie 33:15 (14:5)
Nejvíce branek: Hrbková 5/2, Salčáková, Kordovská a Jeřábková po 4, J Malá po 3, Luzumová 3/2 - Niederwieserová 7/4, Gheorgheová 4, Ravasová 2. Rozhodčí Kijauskaiteová a Zalieneová (obě Lit.), sedmimetrové hody 6/5:4/4, vyloučení 2:7, 1020 diváků.

Reklama

Související témata: